HMD Global vlasnik je patenta za dizajn Nokia Lumia 2520 tableta

HMD Global protekli je tjedan podnio zahtjev za priznavanje patenta pod nazivom “Tablet Computer”. Zahtjev je podnesen 12. ovog mjeseca, a u sebi sadrži informaciju da je još objavljen pod brojem patenta USD743959, što je patent za dizajn Nokia Lumia 2520 tableta. Izvorni dokument iz 2013. navodi da je Nokia podnijela zahtjev, a Microsoft Mobile je vlasnik patenta, dok je izumitelj Boris Landwehr.

Sada je taj patent pod HMD-om, čime HMD postaje vlasnika prava na dizajn Nokia Lumia 2520 tableta. Ovaj patent je predan u američkom uredu za intelektualna vlasništva, dok se u europskom EUIPO-u još nije dogodio transfer vlasništva od Microsofta prema HMD-u. Budući da je HMD prošli tjedan zatražio vlasništvo na području SAD-a, vjerojatno će se isto dogoditi uskoro i na području EU.

Nokia N1

HMD je vlasnik licence za korištenje Nokia brenda na običnim uređajima, smartfonima i tabletima, tako da je osiguravanje dizajnerskog prava na Lumiji 2520 logičan potez ka predstavljanju novog Nokia tableta. Osim Lumije 2520 (izuzev Meamo tableta prije), Nokia Technologies je nakon prodaje odjela uređaja i usluga Microsoftu predstavio Nokiju N1, koja je bila dostupna samo na području Kine. HMD je već izjavio da još ne planiraju predstaviti tablet, što ne znači da ga ne bi mogli vidjeti u bližoj budućnosti. Osobno sam više sklon Nokia tabletu s Windows 10 OS-om, nego Androidom jer je punokrvni Windows produktivniji od Androida na tabletima, a i Android uređaji većih ekrana zapravo preuzimaju ulogu Android tableta.

Prijavljeni patent na servisu Espacenet možete pogledati ovdje.

Što vi mislite, je li dobra ideja novi Nokia tablet i koji bi OS trebao koristiti? Recite nam u komentarima. 🙂