Nokia: Android i dalje najugroženija platforma po pitanju Malwarea

Nokijin odjel kibernetičke sigurnosti objavio je “Threat Intelligence Report”, odnosno izvješće o kibernetičkim ugrozama za 2017. godinu. Podaci su prikupljeni sa 100 milijuna uređaja, preko Nokijinog NetGuard Security Management sustava za zaštitu mobilnih i fiksnih mreža operatera.

Izvješće za 2017. zaključuje da smo ove godine svjedočili povećanju “ransomware” napada. Riječ je o softveru koji “zaključa” korisnikovo računalo i za “ključ” traži novac. Ove godine aktualni su bili WannaCry i NotPetya, koji su zarazili velik broj računala u rekordno malom vremenu. Po pitanje mobilnih malwarea, Android je i dalje najugroženija platforma. U 2017., 68% svih inficiranih uređaja mobilnim malwareom koristili su Android OS, no to je poboljšanje u odnosu na prošlu godinu kada je udio bio 74%. Nokia to poboljšanje objašnjava većim angažmanom Googlea i predstavljanem usluge Google Play Protect koja provjerava aplikacije unutar Play trgovine. Veliki sigurnosni rizik i dalje predstavljaju trgovine aplikacija treće strane (3rd party app stores), koje su najviše prisutne u Kini te mogućnosti instaliranja apk paketa iz neslužbenih izvora (koji nisu Google Play Store).

Jedna od zanimljivosti izvješća jest da je Nokia zabilježila slučaj DDoS napad. Naime, na jednom uređaju došlo je do greške prilikom nadogradnje softvera i na mrežu je počeo slati ogroman broj paketa podataka, što je udvostručilo opterećenost mreže i uzrokovalo probleme na toj stanici. Takav slučajan napad trajao je 40 sekundi, a Nokia ga je uočila i uklonila. Ovaj primjer najbolje pokazuje koliko je zapravo složena infrastruktura koju svakodnevno koristimo i prečesto uzimamo kao “zdravo za gotovo”.

CIjelo izvješće možete preuzeti prijavom na Nokijinim stranicama ili u PDF formatu klikom ovdje.

Hvala Gagiju990 na dojavi. 🙂