Zašto svi Nokia uređaji ne dobivaju nadogradnje u isto vrijeme?

Vjerojatno jedna od iritantnijih stvari koje korisnici kojima je stalo do nadogradnji uređaja doživljavaju je kada posljednja nadogradnja softvera nije dostupna baš za moj uređaj, dok je drugima dostupna. Pitanje nadogradnje softvera dosta je složeno i razlikuje se po platformama. iOS i Windows 10 Mobile zaobilaze operatere prilikom puštanja novih verzija OS-a, dok proizvođači Android uređaja, osim odobrenja operatera, imaju posla i sa prilagođavanjem Androida.

HMD-ov direktor proizvoda Juho Sarvikas na Twitteru je podijelio zanimljiv grafikon koji pokazuje put razvoja nadogradnje Android OS-a od Googlea, preko proizvođača procesora, proizvođača uređaja i operatera, do krajnjih korisnika.

Da bi nova verzija Android stigla do krajnjeg korisnika, potrebno je da novu verziju softvera proizvođači procesora (Qualcomm, MediaTek) prilagode za svoje čipsete. Nakon toga modificirani Android ide proizvođaču koji ga prilagođava za ostale komponente te nadograđuje kod svojih softverskih dodataka, koji su po pitanju HMD-a minimalni, dok ih recimo kod Samsunga ima blago rečeno mnogo. Kada i dobavljač čipseta i proizvođač mobilnog uređaja prilagode i Android i svoje dodatke, softver ide na testiranje operateru koji ga odobrava i nakon toga ga proizvođač pušta krajnjim korisnicima. Mnogo jednostavnije proizvođačima Android telefona bilo bi kad bi se samo brinuli oko dodatnih opcija koje implementiraju na svoje uređaje, bez potrebe da sa proizvođačem čipseta modificiraju i sami Googleov Android Framework. To je zaključio i Google i s Android 8 Oreo OS-om i projektom Treble upravo će pokušati riješiti taj problem.

Projekt Treble je naziv nove sistemske arhitekture Androida koja između sustava kojeg pravi Google (Android OS Framework) i dodataka koje implementira proizvođač (Vendor implementation) postavlja sloj, odnosno sučelje naziva “vendor interface”, preko kojeg proizvođač čipseta i tvorac mobilnog uređaja prilagođavaju Android za specifičan hardver, bez potrebe mijenjanja koda u Android OS Framworku.

Prije projekta Treble
Poslije projekta Treble

Ovakav pristup omogućit će brže i jednostavnije izdavanje novih nadogradnji, jer će proizvođači jednostavnije moći prilagoditi Android za pojedini hardver, dok skoro nikakve modifikacije po pitanju kompatibilnosti neće trebati raditi u svojim dodanim značajkama. Tako će tvrtke koje se odluče isporučivati uređaje s čistim Androidom, moći u još bržem roku nadograđivati svoje uređaje. Proizvođačima koji imaju svoj “Android Skin” također će biti jednostavnije, jer će se brinuti samo o svojem skinu, bez potrebe modifikacije Androida kako bi sve radilo.

Ako se vratimo na grafikon kojeg je Juho objavio, Project Treble trebao bi skratit vrijeme u koraku 2 i 3, no i dalje ostaje provjera operatera prije puštanja nadogradnje. Upravo zbog operatera, nekad nadogradnje uređajima koji su kupljeni kod operatera kasne danima ili tjednima za nadogradnjama uređaja istog tržišta koji nisu vezani uz operatera. Osim operatera, proizvođači zbog raznih razlika ponekad ograniče broj tržišta na koje će pustiti nadogradnju u “prvom valu”, pa se po pitanju novih Nokia smartfona prošli mjesec dogodilo da je ažuriranje za Nokiju 5 i 6 pušteno najprije na području Skandinavije i Kine, pa potom ostatka svijeta, dok je Nokia 8 za naše tržište srednje i jugoistočne Europe prva dobila nadogradnju.

U svakom slučaju, HMD će svim Nokia smartfonima isporučiti Android Oreo, kao i mjesečne sigurnosne nadogradnje, no u većini slučajeva neće svi uređaji u isto vrijeme dobiti nadogradnju, što zbog operatera, što zbog tržišta. Ako “nadogradnja kasni”, ne treba paničariti jer će ona kad tad biti isporučena, nakon što prođe sav proces modificiranja i odobravanja. Android Oreo i projekt Treble trebao bi općenito ubrzati i pojednostavniti proces nadogradnje Android uređaja, a činjenica da se sve više proizvođača odlučuje za čisti Android također pomaže u smanjenju fragmentacije Android ekosustava,

Više o projektu Treble možete pročitati ovdje (Google) i ovdje (Android Central).