Eldar Murtazin: Nokia 1 stiže dogodine za 90 eura?!

Poznata špijunčina u svijetu mobilne industrije, evleaks prije evleaksa, osoba koja je često puta znala kompletno krivo interpretirati objavljene uređaje i kompletno promašiti temu, Eldar Murtazin, objavio je informacije za navodnu Nokiju 1. Dakle, odmah se u ranom startu valja ograditi od ove informacije i nazvati je neprovjerenom jer se u istoj barata specifikacijama koje nisu realne i cijenom, no ipak je riječ o Eldaru koji je tu i tamo znao objaviti točne detalje o davnim Nokia uređajima pa pokušajmo racionalizirat njegovu dojavu. Dakle, Nokia 1 je u pripremi i to bi trebao biti uređaj koji će pokretati Android Go, posebno skrojen Android OS za uređaje s 1GB i niže RAM-a. Po njemu će Nokia 1 imati 1 GB RAM-a, 8 GB interne memorije, HD IPS zaslon te cijenu od 5990 rubalja, odnosno 89 € ili pak 680 kn. Čaj je spomenuo kako je dizajn uređaja pristojan. Uređaj sličnih karakteristika je Murtazin najavio i za Huawei.

 

Eldar Murtazin on Twitter

Nokia 1 – Android Go, 5990. HD, IPS, 1/8gb – пристойный корпус. Март. Пока сырой. У Хуавея такой же и цена 4990 или 5490, еще не решено

E sad, ima logike u ovome unatoč postojanju Nokije 2. Nokia 1 u biti nije nezamisliv uređaj i specifikacije može pogoditi predškolac na dječjem igralištu. No Eldar sada prvi put ukazuje na njegovo postojanje. Nokia 1 je bi trebala s cijenom od gotovo 90€ biti skuplji osnovni (glupi) uređaj na tržištima u razvoju. HMD-u je cilj usidriti se dobro u donjem cjenovnom segmentu i dodatno iskoristiti tržište osnovnih uređaja u kojemu dominira. Nokia 1 bi mogla biti upravo onaj skok sa osnovnih na pametne uređaje s mogućnošću korištenja određenih aplikacija i primjerice dugotrajnijom baterijom. HMD planira i osnovni uređaj koji bi trebao popuniti rupu između Nokije 1 i primjerice Nokije 3310 (2017).

E sad, o Nokiji 1 još nismo ništa čuli, niti vidjeli prolaske kroz proces certifikacije a Murtazin ga najavljuje za Ožujak. Malo je vjerojatno da će nedavno otkriven osnovni uređaj oznake TA-1047 (ili 1060) biti Nokia 1 jer je od FCC agencije klasificiran jednako kao i Nokia 3310. Međutim, za sada još ne znamo kako će Android Go biti klasificiran pa postoji vjerojatnost da je to Nokia 1… Po dimenzijama upada u donji cjenovni segment pametnih uređaja s zaslonom do 5 inča. HMD se trenutno odmara od uređaja, no izgledno je da ćemo na MWC-u vidjeti šaroliku ponudu Nokia uređaja.

 

Što vi mislite, ima li Nokia 1 smisla?