Je li Sony ugradio malo fabula dizajna u svoj novo predstavljeni XA2 uređaj

Sony je upravo predstavio jedan izgledom zanimljiv uređaj nezanimljivog imena XA2. Da, znam da ovakva rečenica nije baš uobičajena za Nokiamob ali ostanite još malo uz mene.

Ovaj me uređaj podsjetio na izvrstan uređaj kojeg je Nokia predstavila još u studenom 2012. godine, na Nokiju Lumiju 920. Sony se pomalo pogubio u dizajnu prošlogodišnje serije uređaja i sada ispravlja tu grešku. Obično je težio ravnim linijama kućišta sa tek zaobljnim bočnim bridovima, ali se izgleda nešto promijenilo kod XA2. Debeljuškasto aluminijsko tijelo sa ravnom ovalnom donjom i gornjom stranom poprilično podsjeća na Lumiju 920. Doduše, ovo nije prvi put da je Sony uzeo dašak Fabula dizajna i primijenio ga na svoje uređaje. Istu stvar je napravio ušravo na CES-u 2015. godine.

Mnogo se toga promijenio u dizajniranju mobilnih uređaja u posljednjih 5 godina, no Sony je očito odlučio uzeti nešto starih ali zlatnih linija koje smo vidjeli u 920. Čak i raspored stražnje kamere i senzora otiska prsta te lijevo od kamere pomaknuta LED bljeskalica upada u prostor modula kamere Lumije 920. Nadalje, debljina kućišta oba uređaja je poprilično slična (razlika samo u 1 mm), a slično je i sa masom. Također, oba uređaja mogu stajati uspravno 😊.

Jednu stvar Sony ipak nije uspio postići, a to je jednostavan organski tijek linija koje je Nokia postigla sa Fabula dizajnom. Da se razumijemo, riječ je o izuzetno lijepo odrađenom industrijskom dizajnu koji po meni djeluje hladno. Ipak je Lumia 920 imala i dobar početak s obzirom da je njeno kućište reciklirana, ili pak unaprijeđena verzija legendarne Nokije N9 na kojoj je počivala cijela Lumia serija uređaja (sve do Lumije 930). Ne znam je li ovo samo trabunjanje nostalgičnog uma ili i vi vidite neke sličnosti?