Pregled noviteta Android 8.0 Oreo OS-a

Android 8.0 Oreo je posljednja verzija Googleova Android operativnog sustava te HMD trenutno radi na razvoju i nadograđivanju svojih postojećih Android Nougat uređaja na Android Oreo. HMD na svojim uređajima koristi “čisti” Android , što znači Android bez (velikih) modifikacija od strane proizvođača. Čisti Android, osim jednostavnijeg sučelja i boljih performansi, omogućuje HMD-u i jednostavnije puštanje novih nadogradnji.

Loša strana čistog Androida nedostatak je nekih korisnih softverskih značajki, koje je, doduše, moguće instalirati u vidu aplikacije iz Google Play trgovine.

S Oreom, Google poboljšava Android kako ispod haube, tako i primjetnim, novim značajkama. U ovom članku nećemo pisati o promjenama na sistemskoj razini, nego ćemo se pozabaviti novim, korisnim značajkama koje će svim korisnicima biti dobrodošle. Za detaljniji pogled na Android Oreo, preporučam da bacite oko na članak kojeg je objavio Android Authority ovdje. Naš pregled slijedi u nastavku.

Ambijentalni zaslon

Ambient display ili kako na hrvatskom piše “Ambijentalni zaslon”, vjerojatno mi je najdraža nova značajka Android Oreo OS-a. Ova značajka probudi zaslon, odnosno pokrene neki vid Glance zaslona kada na uređaj stigne obavijest. Na zaslonu su, slično kao na Glanceu na Nokia Lumijama, prikazani sati te obavijest koja je stigla. Ovisno o sigurnosnim postavkama, moguće je odmah odgovoriti na obavijest sa Glance zaslona ili dvostrukim tapkanjem otvoriti obavijest.

Ova značajka donekle kompenzira nedostatak pravog Glancea ili LED svjetla za obavijesti, te je poprilično korisna značajka. Ambijentalni zaslon nema dodatnih opcija za personalizaciju, ali jednostavno radi.

Notification Dots

Nažalost nemamo službeni prijevod značajke “Notifications dots”, no ova značajka je novi način upravljanja obavijestima na Android OS-u. Prije, kada bi se pojavila neka obavijest, onda bi bila vidljiva u centru za obavijesti te bi se crvena točka s brojem obavijesti pojavila iznad ikone aplikacije. Sada, kada stigne obavijest ona se normalno pojavi u centru za obavijesti, ali umjesto crvene točke s brojem iznad ikone, sada je točka u boji aplikacije (zelena za Whatsapp, npr.). Dugim pritiskom na ikonu, pojavljuju se otprije poznati prečaci aplikacije, ali i obavijest koja je pristigla na uređaj.

Ne koristim često ovu značajku, no onima koji ne žele prstom posezati za obavijesni centar, mogu jednostavnije pristupiti obavijestima preko značajke “notification dots”. Ovo je zapravo logičan korak prema boljem upravljanju obavijestima. Moram priznati da su “žive pločice” još uvijek najbolje u prezentiranju obavijesti korisniku odmah po otključavanju uređaja, pa bi bilo dobro da Google prikazivanje obavijesti malo usmjeri u tom smjeru.

Picture-in-Picture

Picture-in-Picture ili slika u slici je značajka koja je zapravo proširenje opcije “multi-window”, odnosno korištenja dvije aplikacije istovremeno, s Android Nougata. Značajka PiP funkcionira na način da kada izađete iz aplikacije koja podražava PiP (pritiskom na home tipku), ta aplikacija minimizira se u manji prozor u kojem se nastavlja prikazivanje sadržaja. Taj prozor moguće je pomicati po zaslonu, te koristiti druge aplikacije po potrebi. Na primjer, dok gledate videozapis (ne-YouTube) na Google Chromeu i pritisnete tipku za home, videozapis će se smanjiti u prozor i sadržaj će se nastaviti prikazivati.

Za koristiti značajku PiP, programer treba prvo prilagoditi aplikaciju za ovu značajku. Osim videozapisa u Google Chromeu, YouTube videozapise također je moguće gledati u PiP načinu rada, no samo ako ste preplatnik YouTube RED usluge.

Postavke

Možda najveće promjene s Android Oreom dobile su Postavke. One su potpuno redizajnirane, a dodane su i neke nove mogućnosti. Google je sada dodao u sustav mogućnost stavljanja postotka baterije u statusnu traku, dok je s druge strane uklonio sekciju u postavkama koja prikazuje korištenje radne memorije. HMD Global je doskočio ovom Googleovom potezu na način da je u Nokia Support aplikaciju ugradio sekciju za pregledavanje korištenja radne memorije, putem značajke “Monitor uređaja”. Redizajnirane su i sekcije za bateriju i internu memoriju, čije sučelje sada izgleda čišće.

*Dopuna* Pronašli smo opciju za pregled korištene RAM memorije. Prebačena je u Developer options, odnosno u opcije za developere.

 

Ostale značajke

Od ostalih značajki izdvojio bih mogućnost mijenjanja oblika ikone pa je moguće ikone postaviti da budu “squircle” ili “Kvadrat naglašeno zaobljenih kutova”, koje podsjećaju na ikone sa Symbian i MeeGo OS-a. Druga značajka je “noćno svjetlo”, koje pomaže korisnicima da lakše zaspu nakon korištenja uređaja u kasne večernja sate.

Napominjemo da su gore navedene značajke prisutne na Nokiji 5 s Oreo (beta) OS-om. Drugi Nokia uređaji, ovisno o hardveru, mogli bi imati više ili manje novih značajki jer su neke značajke hardverski vezane. U svakom slučaju, ako pronađete još koji novitet vrijedan spomena, slobodno ga uz vaše mišljenje o Oreo OS-u navedite u komentarima.