Agenti Nokiamoba igrali su se s Nokijama 8110, 1, 6 (2018), 7 Plus i 8 Sirocco

Nismo imali priliku ni sreću ove godine, u biti ni posljednje 4 godine, sudjelovati na najvećoj i jedinstvenoj predstavi mobilne industrije, odnosno Mobile World Kongresu koji se ponovno održava u Barceloni. Međutim, ipak smo bili u mogućnosti poslati naše vjerodostojne agente koji su se samo za nas poigrali sa novim Nokia uređajima. Oni su za nas napravili fotografije i otkrili nam svoje prve dojmove o uređajima. Agentima smo sredili upad u HMD-ov prostoj koji se nalazi izvan Hale 3, inače hale u kojoj je na svega nekoliko koraka od tu smješten Nokijin grad budućnosti s 5G mrežama svugdje. Vremena za igru s uređajima nije bilo mnogo ali su ih imali dovoljno dugo da bi s nama i vama podijelili svoje misli.

Mislim da je najbolje početi sa Nokijom 8110 koja je očigledno prava zvijezda predstave. Agenti su dojavili kako je izrada uređaja odlična i da je doista dobro odrađen ovaj remake legendarne banane iz trilogije Matrix. Evidentan je napredak u tehnologiji s obzirom da je od originala prošlo kojih 20 godina ali je oblik identičan kao i poklopac koji zatvara tipkovnicu. Ovaj doduše nema mehanizam na oprugu ali je klizanje poklopca dobro odrađeno. Ergonomija uređaja je također jako dobro odrađena no tipkanje bi moglo biti sporo i bolno s obzirom da dugo već koristimo qwerty tipkovnice a ne alfanumeričke. Softver se temelji na KaiOS-u i dosta je responzivan. Zahvaljujući njemu ovaj uređaj podržava 4G mreže a ima istu opciju dijeljenja podatkovne veze putem WiFi-ja.

Potom su naši agenti prešli na njima nešto manje interesantan uređaj, Nokiju 1. Međutim, rekli su da je jedinica jako dobro izrađena i da lijepo leži u ruci. Nadalje, stražnje maske se lako skidaju i dostupne su u mnogim bojama što će biti dobro za mijenjanje izgleda uređaja s vremenom ali i zamjene izgrebanih maski. Cijeli postupak me vraća jedno 10-15 godina u natrag kada su XpressOn maske bile hit 😊.

Nokia 6 ih je ostavila bez riječi. uređaj s kojim su se igrali je bio u plavo zlatnoj kombinaciji i jednostavno je dobro napravljen. Dapače, i dalje odiše robusnošću ali je jako ugodan u ruci. Jednostavno uživajte u fotografijama.

Agentima je Nokia 7 Plus jednostavno prelijepa. To je bio njihov prvi opis kada sam ih pitao što misle o 6 inčnom uređaju. Kvaliteta izrade je na visokoj razini a slojevi keramike joj daju matiranu završnu obradu koja je ugodna pod prstima. Nadalje, uređaj pretjeran magnet za otiske. Ergonomija je dobra i ljudima većih ruku neće biti problem baratati njime. Nokia 7 Plus je nešto veća od galaxyja 8, u biti više je kao 8+, za koji mm manja.

A sada Sirocco. Ovaj uređaj je od prethodnika preuzeo kućište izrađeno od nehrđajućeg čelika ali je također dobio i lijep izgled. Nokia 8 Sirocco je jedan od najljepših uređaja koji su predstavljeni na MWC-u i doima se top modelom. Izrada mu je vrhunska ali je ergonomija loša. uslijed tankih rubova potrebno će biti određeno vrijeme privikavanja na rad s njime, a posebno je teško napipati tanke kontrolne tipke sa strane. Agentima se doimao sklizav za poludit zbog glatke završne obrade. Nadalje, Sirocco je i jako dobar magnet za otiske pa ćete provesti dosta vremena brišući ga od majicu.

Agenti su dobili posebne instrukcije saznati imaju li Sirocco i 7 Plus uređaji optičku stabilizaciju. Iz pouzdanih izvora su saznali da oba uređaja imaju digitalnu stabilizaciju što bi moglo predstavljati problem svima onima koji su mislili uzeti ovaj uređaj i koristiti ga primarno kao dobar fotoaparat s obzirom da su kamere značajno unaprijeđene u odnosu na prethodnike.

Generalan dojam im je bio da su uređaji znatno kvalitetniji i bolje izrađeni te da će se moći nositi s konkurencijom. Stipe i ja idemo na događaj koji HMD organizira uskoro za CEE regiju pa ćemo sami posvjedočiti informacijama koje su nam agenti dojavili.

Zanima nas što mislite o uređajima sada kada se prašina malo slegla? Meni je osobno pobjednik Nokia 7 Plus premda je prava šteta da nema bežično punjenje.

 

P.S. Dobili smo i video materijal pa kad ga montiram saznat ćete.