HMD: U 2017. isporučeno je 70 milijuna Nokia telefona

Pored zanimljivih smartphone uređaja i običnih telefona, HMD Global na MWC18 javno je podijelio i zanimljive podatke o uspješnosti tvrtke na tržištu tijekom prošle 2017. godine. Najveća vijest je vjerojatno da je HMD po prvi  puta u javnost izišao s brojkama prodaje Nokia uređaja. Prije smo čuli procjene IDC-a da je HMD isporučio oko 60 milijuna običnih telefona i od Counterpoint Researcha da je tvrtka isporučila oko 8,7 milijuna pametnih telefona. Glavni izvršni direktor HMD-a Florian Seiche na press konferenciji službeno je najavio da je HMD Global u prvoj godini poslovanja (2017.) isporučio 70 milijuna Nokia uređaja.

Florian nije detaljno razradio ovaj rezultat, odnosno preciznije nije podijelio na “pametne i obične telefone”, ali je dodao da je HMD postao najveći svjetski proizvođač običnih telefona po vrijednosti u 2017. godini, što znači da je HMD zaradio najviše novca od prodaje običnih telefona u 2017, iako je prema IDC-u na drugom mjestu na tržištu, odnosno nije isporučio najviše običnih telefona. Nokia je već u top 5 brandova pametnih telefona u 15 zemalja, dodaje Seiche, a cilj je još bolji rezultat u 2018.

U jednoj godini HMD je uspostavio poslovanje u 80 zemalja, a novi Nokia telefoni prodaju se na više od 170 tržišta. Preko 600 direktnih operatera, maloprodajnih i distribucijskih partnera radi s HMD-om u širenju uređaja s markom Nokia putem 250.000 prodajnih mjesta na globalnoj razini. Ostale zanimljive statistike su, da su 2/3 Nokia kupaca mlađi od 35 godina, tako da Nokia nije samo brend starijih ljudi.

HMD je najavio da će se tvrtka u 2018. godini usredotočiti na širenje portfelja, povećanje prisutnosti na tržištu i dovođenje inovacija “gdje najviše utječu u vašem životu”, rekao je Seiche. Zanimljivo je da je inovativni slajd prikazan kamerom, no nećemo nagađati, nego samo ostaviti ovaj link za špekulacije.

Sve u svemu, prošao je zanimljiv MWC, odnosno HMD-ova press konferencija, i HMD je imao solidnu povratničku godinu. U 2018. prisutnost na tržištu trebala bi biti još bolja, ako je suditi po obećavajućim uređajima koje jedva čekamo vidjeti u našim rukama.