Nokia smartfoni zauzeli 1% tržišta u 4. kvartalu 2017. godine*DOPUNA*

Dopuna: Članak je dopunjen preciznijim informacijama tvrtke Counterpoint Research. Detalji ovdje.


Tvrtka Counterpoint Research poslala nam je na upit udio Nokia smartfona tijekom četvrtog tromjesečja 2017. godine na globalnoj razini. Ove godine, koja je ujedno i prva godina HMD-ova postojanja, HMD je predstavio 6 smartfona, od kojih su 5 bila i još jesu dostupna globalno.

U prvom kvartalu, HMD je počeo prodaju Nokije 6 i to samo u Kini, gdje je tijekom prvog kvartala isporučeno 100.000 uređaja. U drugom kvartalu prema globalnim tržištima krenule su Nokije 3, 5 i 6 i tada je isporučeno 1,4 milijuna smartfona, kaže IDC. Tijekom trećeg kvartala, HMD je isporučio 2,8 milijuna smartfona prema tvrtki Counterpoint Research, a ista tvrtka otkrila nam je da je HMD u četvrtom kvartalu zauzeo 1% isporuka, što je otprilike 4,15  4,4 milijuna smartfona.

Counterpoint je također objavio listu 10 najvećih proizvođača smartfona u 4. kvartalu, a 10. Meizu ima 1% udjela sa 4,2 milijuna isporučenih uređaja, što znači da je HMD na pragu ulaska u grupu 10 najvećih. Ako, primjerice, rezultate tvrtki Vivo, Oppo i OnePlus spojimo u jednu tvrtku, što ti brendovi i jesu (vlasništvo tvrtke BBK), onda se HMD vjerojatno našao u 10 najvećih tijekom prošlog kvartala.

Sveukupno, HMD je tijekom četvrtog kvartala bio 7. proizvođač mobilnih uređaja s isporukom 4,4 milijuna smartfona i 20,1 milijuna običnih telefona; što je rast u odnosu na 13,5 običnih i 2,8 pametnih telefona tijekom 3. kvartala 2017. godine. Ako promatramo isporuku Nokia smarfona od strane HMD-a i, na primjer, prvu godinu prodaje Lumia uređaja i Appleova iPhonea, možemo vidjeti da je HMD zapravo imao poprilično solidnu prvu godinu. Ukupno je isporučio 8,7 milijuna smartfona, od kojih je 8,6 isporučeno u posljednja tri kvartala. Treba imati na umu da su HMD, Apple i Nokia Lumia počeli prodaje u različitim kvartalima, a poznato je da je prodaja (skoro) uvijek najveća tijekom 4. kvartala. U obzir treba uzeti i financijsku moć i dostupnost proizvoda “novog” igrača na tržištu. Graf pogledajte u nastavku.

Prodaja u prvoj godini:

  • Nokia Lumia – 9,8 milijuna
  • HMD Nokia – 8,7 milijuna
  • Apple iPhone – 5,41 milijuna

Iza nas je zanimljiva godina za ljubitelje Nokia brenda, i općenito potencijalne kupce, a 2018. bi mogla biti još zanimljivija. Osim što je HMD u prvoj godini na pragu ulaska u 10 najvećih proizvođača smartfona, okrenuo je trend pada prodaje običnih telefona. Bit će zanimljivo vidjeti kolika je godišnja isporuka običnih telefona u 2017. i hoće li Nokia (HMD) ponovno biti okrunjena najvećim proizvođačem običnih telefona.