U 2017. isporučeno 59,2 milijuna Nokia običnih telefona; Nokia prvi put ikad 3. smartfon brend u Ujedinjenom Kraljevstvu u Q4 2017

Nakon što je jutros Counterpoint Research objavio detaljne podatke o isporuci Nokia smartfona i običnih telefona u 4. kvartalu 2017. godine, analitičar tvrtke IDC Francisco Jeronimo na Twitteru je podijelio da je HMD tijekom 2017. isporučio 59,2 milijuna običnih telefona.

U svojoj prvoj punoj godini poslovanja, HMD Global uspio je okrenuti negativan trend pada prodaje običnih telefona te je tvrtka zabilježila rast običnih telefona od 70% u odnosu na 2016. godinu, kada je isporučeno 35 milijuna Nokia-brendiranih običnih telefona. Ovakav rezultat HMD stavlja na mjesto drugog proizvođača običnih telefona na svijetu za 2017. godinu, dok je na području Europe u 2017. prvi. U 4. kvartalu 2017., HMD je također ponio titulu najvećeg proizvođača običnih telefona, kada je isporučeno 20,7 milijuna uređaja, no to nije bilo dovoljno da osigura prvo mjesto na godišnjoj razini.

 

Po pitanju smartfona, već smo pisali da je u 2017. HMD isporučio 8,7 milijuna smartfona, a više od polovice (4,4 milijuna) isporučeno je u posljednjem kvartalu 2017. godine. Ukupno, HMD je u 2017. isporučio 67,9 milijuna mobilnih uređaja.

Analitičar tvrtke Counterpoint Research Neil Shah na Twitteru je objavio da je HMD u 4. kvartalu 2017. ukupno prodao najviše običnih i pametnih telefona na području Vijetnama i u većini zemalja Bliskog Istoka. Po pitanju smartfona, HMD je tijekom 4. kvartala zauzeo 3. mjesto u Ujedinjenom Kraljevstvu, što je povijesni rezultat za Nokia brend.

 

Naime, prije prelaska na Lumia uređaje, odnosno u doba Symbiana, Nokia uređaji nisu bili popularni na tržištu Ujedinjenog Kraljevstva (nisu ni sa Lumijama u tolikoj mjeri, izuzev poslovnog svijeta), kojim je vladao BlackBerry i Apple. Ovo je prvi put da su Nokia smartfoni završili na vrhu najprodavanijih (Top 3) na Otoku.

U zemljama poput Rusije, Vijetnama i Bliskog Istoka, Nokia smartfoni su u top 5, dok su Nokia obični telefoni najprodavaniji globalno, u većini europskih i azijskih zemalja.

 

Analitičar CP-a Neil Shah, otišao je korak dalje i otkrio na Twitteru da je HMD isporučio više smartfona od ovih proizvođača: HTC, Sony, Google, Alcatel, Lenovo, OnePlus, Gionee, Meizu, Coolpad i Asus. Podsjećamo, u 4. kvartalu 2017. HMD je 11. najveći proizvođač smartfona na svijetu s udjelom od 1%. Udio običnih telefona u 4. kvartalu iznosio je 15% (1. mjesto). Ukupno, HMD je 6. proizvođač mobilnih telefona (smartfona + običnih telefona) u 4. kvartalu 2017. godine sa 5% udjela na tržištu.

 

Priču oko povratka Nokia brenda opisuje kao jedno od najuspješnijih. Napominje da se HMD u 2018. treba posvetiti popravljanju isporuka u Europi, Aziji i Pacifičkim zemljama, dok bi krajem 2018., početkom 2019. tvrtka trebala imati jasnu strategiju nuđenja uređaja putem operatera na području Latinske Amerike kako bi mogla konkurirati Motoroli i Samsungu.

Solidna prva godina za HMD, sada čekamo MWC i ponudu uređaja za 2018. godinu. Ako svaki predstavljeni uređaj u 2017. doživi nadogradnju kao Nokia 6 u Nokia 6 2018, zasigurno će se ta nadogradnja osjetiti i na prodaji.