Video²: Prvi pogled na nove Nokia uređaje

Deset dana nakon globalnog predstavljanja novih Nokia uređaja u Barceloni, HMD Global organizirao je regionalni događaj za medije na kojem je i ekipa NokiaMob-a imala priliku iz prve ruke se poigrati s novom Nokijom 8110 4G, Nokijom 1, Nokijom 6, Nokijom 7 plus i Nokijom 8 Sirocco. Zahvaljujemo HMD-u na lijepom domaćinstvu, a prve misli, doživljaje, slike i videozapise o novim Nokia uređajima pogledajte u nastavku.

Nokia 8110 4G

Nokia 8110 4G drugi je uređaj HMD-ove “Originals” serije, a krasi ga atraktivan i veseo izgled (pogotovo u žutoj boji). Kliznim “mehanizam” uređaja također pobuđuje zaslon prilikom izvlačenja, no tu je prisutna i hardverska tipka sa strane uređaja na koju također možete otkljulati zaslon. Mehanizam je u prošloj rečenici u navodnicima jer je zapravo riječ o kliznom poklopcu, a na o pravom mehanizmu koji se pritiskom na tipku aktivirao na originalnoj 8110, iako je mehanizam prisutan na novoj 8110 4G solidno izrađen i doima se kvalitetnim. HMD je na Nokiji 8110 4G koristio KaiOS kao operativni sustav sa vlastitim sučeljem koje podsjeća na ono s nove Nokije 3310 (2G/3G/4G). Uređaj dolazi s popularnim aplikacijama poput Facebooka i Twittera, a prisutni su i Google servisi poput pretraživanja, asistenta ili elektroničke pošte. Osim 4G povezivanja, uređaj se može spojiti na WiFi i služiti kao WiFi hotspot.

U nastavku pogledajte naš hands on video, no unaprijed se ispričavamo zbog kvalitete zvuka zbog neispravno postavljenog mikrofona. Ako je neizdržljivo, slobodno ugasite zvuk i uživajte u Nokiji 8110 4G.

Uređaj se u prodaji očekuje od petog mjeseca 2018. po cijeni od 79 eura prije oporezivanja, odnosno 587 kuna prije oporezivanja. Kako smo mi čuli na eventu, nova 8110 4G primarno cilja na bogatija tržišta Europe te Bliskog i Dalekog Istoka.

Nokia 1

Najjeftiniji Nokia smartfon i prvi HMD-ov Android Go smartfon, Nokia 1, iznenađujuće je ostavila dobar utisak tijekom kratkog vremena kojeg smo s uređajem proveli. Lijepo izgleda, solidne je kvalitete izrade, pogotovo ako uzmemo u obzir cijenu od oko 85 dolara (513 kuna) po kojoj bi se trebala prodavati na ključnim tržištima. Uređaj posjeduje karakterističan Nokia dizajn u kojem pronalazimo sličnosti sa prije predstavljenima Nokia (Lumia) uređajima. Nokia 1 bit će dostupna u crvenoj i plavoj boji, no HMD uz njih planira prodavati Xpress-ON maske, u različitim bojama i s različitim motivima, za oko 8 dolara, odnosno 50 kuna. Uređaj je malen i fino leži u ruci. Nekima će zaslon biti premalen te neće zadovoljiti u kategorijama svjetlina, reprodukcije boja ili oštrine, što je zapravo i očekivano jer je riječ o 4.5-inčnom zaslonu rezolucije manje od HD na uređaju od 500 kuna. Najbitniji segment “jedinice” trebale bi biti performanse, a zahvaljujući prilagođenom Android GO sustavu Nokia 1 se ponašala pristojno tijekom našeg kratkog druženja. Detaljnije o uređaju moći ćemo reći kada stigne na test.

Nokia 1 se očekuje globalno u 4. mjesecu.

Nova Nokia 6

Nova Nokia 6, kako je HMD zove, ili Nokia 6.1, odnosno 6 (2018) kako je mi nazivamo radi razlikovanja u odnosnu na model iz 2017. godine, prvi je HMD-ov uređaj koji je zapravo direktan nasljednik nekog predstavljenog modela. Nova Nokia 6 predstavlja značajnu nadogradnju u odnosu na staru “šesticu”, no ona je popraćena i 50 eura višom cijenom. Nokia 6 izgrađena je od istog aluminijskog bloka serije 6000, no HMD je ovaj put odlučio rabiti, uz glavnu i akcentnu boju, što uz kompaktnije dimenzije, značajno podiže estetsku privlačnost uređaja. Poboljšane su i iznutrice, pa tako imamo Snapdragon 630, za kojeg HMD kaže da je 60% brži u odnosu na Snapdragon 430, a prema testovima značajno je i efikasniji. Kamera je zadržala isti broj megapiksela kao i prethodni model, tj. 16MP no uz Samsungov senzor i ZEISS optiku, što znači da će uređaj davati bolje fotografije od prethodnika, ali i koristiti novu Nokia Pro kamera aplikaciju. Više o kameri te ostalim značajkama znat ćemo nakon detaljne recenzije jednom kada uređaj stigne na test.

Nova Nokia 6 očekuje se u prodaji tijekom 4. mjeseca po cijeni od 279 eura prije oporezivanja, odnosno 2.075 kuna prije oporezivanja.

Nokia 7 plus

Po mnogima, najbolji uređaj prema omjeru cijene i kvalitete što je HMD predstavio u 2018. je Nokia 7 plus. HMD-ov prvi phablet dolazi u lijepo dizajniranom jednodijelnom aluminijskom kućištu, čija je poleđina obojana sa 6 slojeva boje koja daje osjet keramike pri dodiru i čini se dosta otpornom na otiske prstiju, no malo je i klizava. Kao i Nokia 6, prisutne su akcentne boje koje zapravo izdižu uređaj po izgledu i čine ga prepoznatljivim. HMD se odlučio za kombinacije bakreno-bijela i bakreno-crna, a ne možemo se odlučiti koja nam se više sviđa. Uređaj posjeduje 6-inčni FullHD+ zaslon omjera stranica 18:9, koji je nešto uži što će poboljšati hvat uređaja, usprkos veličini dijagonale zaslona.

Velika galerija fotografija Nokije 7 plus slijedi u nastavku.

Ispod vanjštine tu je Snapdragon 660 procesor, koji bi u kombinaciji sa 3800mAh baterijom trebao, prema HMD-u, osigurati dva dana autonomije pri korištenju, kako su testirali HMD-ovi zaposlenici. Na poleđini nalazimo dvostruku kameru gdje je jedna glavna od 12MP i jedna telephoto (uskokutna) od 13MP, a sama konfiguracija skoro pa je jednaka onoj na Nokia 8 Sirocco uređaju. Za optiku, kao i softver kamere, zaslužan je ZEISS, u suradnji s HMD-om, što znači da će nova Nokia Pro aplikacija biti dostupna i na ovom uređaju. Budući da uređaj koristi testni softver, točnije Android 8.1 verziju za 1. mjesec, kvalitetu fotografija, zajedno s ostalim detaljima, moći ćemo ocijeniti kada nam komercijalni primjerak pristigne na test.

Nokia 7 plus također se očekuje tijekom 4. mjeseca po globalnoj preporučenoj cijeni od 399 eura prije oporezivanja, odnosno 2.967 kuna prije oporezivanja.

Nokia 8 Sirocco

Nokia 8 Sirocco je dragulj u HMD-ovoj dizajnerskoj kruni. Na prvom danu našeg dvodnevnog posjeta Beču, pola dana smo proveli sa HMD-ovih direktorom regionalnog marketinga i saznali da je 8 Sirocco pokazatelj koliko dobro HMD može dizajnirati top model, te da da Nokia nije samo brend običnih ili telefona srednje klase, nego i top modela.

Nokia 8 Sirocco je zaista dizajnerski jedinstven uređaj na tržištu. Iako se stakleni sendvič i nehrđajući čelik, odnosno, malo detaljnije, poleđina i prednja strana prekrivena zakrivljenim Gorilla Glass 5 staklom i okvir od nehrđajućeg čelika nisu novitet na tržištu, način na koji je HMD izveo dizajn postavlja Sirocco visoko na ljestvici najatraktivnijih uređaja. Zapravo, dok ga nismo vidjeli u živo i nismo imali neko specijalno mišljenje o izgledu Nokije 8 Sirocco, no držanje uređaja uživo mijenja sliku.

Zahvaljujući ekipi s Mob.hr-a koja je sa sobom ponijela mnoštvo uređaja, među kojima i Note 8, OnePlus 5 i HTC U11+, sa više sigurnošću, nakon vizualne usporedbe s tim modelima, možemo reći da je Sirocco zaista dizajnerski dragulj. Na rubovima uređaj ide do samo 2mm debljine, a zakrivljenost poleđine, usprkos staklu, omogućuje dobar hvat i nisku klizavost, iako tanki bridovi mogu biti nelagodni pri držanju dok se korisnik ne navikne. Zakrivljeni zaslon podiže atraktivnost uređaja, no on i nema neku funkcionalnu ulogu, a zbog znatnog zakrivljenja prisutna je distorzija boja prilikom prikaza svijetlo bijele pozadine na zakrivljenju, dok je pri tamnijim sadržajima prikaz precizan.

Velika je šteta što HMD nije u Nokiju 8 Sirocco ugurao i značajke flagship uređaja za 2018. godinu poput najnovijeg Snapdragona, ili čak optičke stabilizacije slike, a voljeli bismo i 3.5mm utor za slušalice. Ovako Nokia 8 Sirocco u startu po specifikacijama ne možemo parirati vrhu konkurentske ponude, no u startu dolazi i sa nešto nižom cijenom.

Velik broj korisnika takve nedostatke neće ignorirati, što je i normalno jer bi svatko trebao gledati uređaje po vlastitoj mjeri. Samim time i Sirocco ne popunjava sam vrh ponude smartfone, no po nešto nižoj cijeni nudi solidne specifikacije i izuzetno atraktivan dizajn, kao i mnoštvo memorije (6GB RAM-a, 128GB interne) za koju HMD kaže, da je prema istraživanjima, korisnicima bitnija od procesora. Tako da Sirocco možemo smatrati značajnom dizajnerskom nadogradnjom Nokije 8 (što i ime sugerira), nego novu kategoriju proizvoda, što ipak ostaje rezervirano za neke nadolazeće uređaje.

Detaljnije o performansama, kvaliteti kamere i ostalim značajkama Nokije 8 Sirocco bit će u našoj recenziji kada nam stigne testni primjerak sa finalnim sofverom. Uređaj u prodaju ide u 4. mjesecu za 749 eura prije oporezivanja, odnosno 5.575 kuna prije oporezivanja.

Da sumiramo, HMD je za 2018. predstavio uređaje koje se ne utapaju u moru ostalih Android telefona, nego svaki od predstavljenih uređaja, od Nokije 1 do Nokije 8 Sirocco, fizički je prepoznatljiv. Osim što svi uređaji (osim običnog uređaja 8110 4G) dolaze s Androidom 8.1 (ili 8.1 GO kod Nokije 1), uređaji će isto tako brzo biti dostupni u prodaji. Općenito su svi modeli na nas ostavili pozitivan utisak kako izgledom, tako i po specifikacijama (izuzev Siroccoa koji može bolje), te ih jedva čekamo dobiti na test. Isto tako smo dobili dojam da je HMD uvjeren u uspjeh svojih proizvoda, kao i da nam pripremaju još uzbudljivih uređaja kako godine bude tekla.

 

Još jednom se ispričavamo zbog zvuka na videima.