Nokia X će vjerojatno biti predstavljena 16.5.

Nokia Mobile u Kini održava 6-dnevnu promociju Nokia uređaja na kojoj posjetitelje, a i nas preko interneta, zadirkuje s izlaganjem još nepredstavljenog uređaja kojeg zovemo Nokia X. U transportnim kontejnerima izloženi su novi Nokia uređaji, vremenske crte Nokije, od osnivanja preko predstavljanja poznatih uređaja kroz povijest i same zanimljivosti o tvrtki. U svakom slučaju, HMD u Kini održava prezentaciju Nokije kao proizvođača mobilnih uređaja, bez da smo, preko objavljenih fotografija, igdje vidjeli HMD-ov logo, nego svugdje iskače Nokia logo, kako i treba biti.

Kako bi privukli što više pažnje na sebe, u Kini je izložena nepredstavljena Nokia X. Posjetitelji su mogli slikati uređaj, držati ga u rukama, no on je bio zaključan te nisu mogli vidjeti specifikacije i softverske značajke. Prvo uočljivo na uređaju, osim lijepo izvedene stražnje strane koja podsjeća na neke ranije predstavljene HMD-ove Nokia modele, je zub na vrhu ekrana u kojem je smještana prednja kamera, slušalica i ostali senzori.

Zub je izazvao poprilično burne reakcije, više na Zapadu, nego u Kini zbog same nepotrebnosti tog elementa na uređaju. Skoro svi proizvođači mobilnih uređaja odlučuju se na implementaciju zuba primarno zbog trenda kojeg je postavio Apple, kod kojeg zub i ima svoju svrhu, što ne znači da i Apple nije mogao drukčije izvest kućište. U Kini je iPhone X najpopularniji uređaj i Kinezi su dobro prihvatili uređaje sa zubom od domaćih proizvođača, što znači da je trend u Kini postojan.

Mišljenja sam da bi bilo glupo od strane HMD-a, koji Kinu smatra bitnim tržištem, ne izbaciti uređaj sa zubom (uz normalno dizajnirane uređaje) ako takav uređaj tržište želi, odnosno ako će se takav uređaj dobro prodavati. Nokia je sa Symbian uređajima, doduše iz tehnološkog, a ne estetskog razloga, izgubila polovicu tržišta u Kini jer su operateri prešli na CDMA tehnologiju, a Nokia je sav razvoj, svjesno zbog troškova, usmjerila na GSM povezivost. Ne znam koliko je analogija dobra, no želim reći da se na nekim tržištima trend treba slijediti ako se želi opstati.

Isto tako, Nokia X, uz pretpostavku da je zub jedino što je bitno razlikuje od Nokije 6.1 ili 7 plus, se ne bi trebala pojavljivati na zapadnim tržištima. Huawei sa zubatom P20 serijom bilježi najbolju prodaju u povijesti P serije u Europi, no pitanje je iz kojih razloga i zasigurno ono što uređaji nude (poput kamere na P20 Pro), nadilazi estetsku osakaćenost sa zubom.

U svakom slučaju, predstavljanje Nokije X trebalo bi se dogoditi 16.5., što je i sama Nokia Mobile objavila na kineskom Weibo profilu i tada bi trebali znati sve o Nokiji X.