SAR vrijednosti Nokia uređaja među najnižima u svijetu smartfona

Sve na ovome svijetu zrači, pa tako i naši mobiteli što nas posebno zanima. Riječ je o elektromagnetskom zračenju, a kako smo konstantno s njima, zanimljiv je znati koliko takvog zračenja je smijemo primiti te kolika su ona. Vjerojatno ste čuli do sada za SAR jedinicu, odnosno Specific Absorption Rate ili specifičnu stopu upijanja EM zračenja koja se odnosi na količinu zračenja emitiranog od strane mobitela koje naše tijelo upija. Vrijednosti SAR jedinice se utvrđuju mnogobrojnim testiranjima, a krajnje ih određuju na testiranjima regulatornih agencija u akreditiranim laboratorijima. Često puta vidite da je nekakav uređaj prošao FCC testiranja ili neka druga, i tu dobijemo, odnosno potvrdimo  SAR vrijednost koju je proizvođač naveo na pakiranju ili što pročitate na GSMAreni 😊.

Nokia je uvijek pridavala veliku važnost EM zračenju te da njeni uređaji imaju istu daleko ispod dopuštene. Nokia je SAR poprilično objasnila OVDJE, a tu ujedno možete pronaći vrijednosti po uređaju kao i dopuštene vrijednosti za pojedina tržišta. Izgleda da je HMD u suradnji s Nokijom uložio dodatan napor kako bi smanjio SAR vrijednosti Nokia uređaja. Na primjer, Nokia 6 (TA-1000) ima SAR vrijednost za područje uha svega 0.21 što je, čisto usporedbe radi, 4.3 puta manje nego li SAR vrijednost koju ostvaruje iPhone X (0,92) na istom predjelu.

Nemaju svi Nokia mobiteli toliko nisku SAR vrijednost u predjelu glave. Ona varira ovisno o tipu uređaja, a najveća je za osnovne uređaje. Naravno, te više vrijednosti su daleko ispod gornje dopuštene granice.

Ispod možete vidjeti tablicu SAR vrijednosti za područje glave i tijela za HMD-ove Nokia uređaje. Više vrijednosti za različite proizvođače možete pronaći na linku.

Ako ste sumnjali na kvalitetu HMD-ovih Nokia, ovi podaci ukazuju da HMD ipak radi odličan posao što se kvalitete tiče, a Nokia očito dobro kontrolira stvari. Bravo HMD.

 

Izvor / SAR Values