Iz Rusije s ljubavlju: Prvi dojmovi uređaja Nokia 2.1, 3.1 i 5.1 *DOPUNJENO*

Na jučerašnjem medijskom događaju u Moskvi, HMD Global osvježio je svoju nižu i srednje-nižu ponudu uređaja, čime svaki Nokia model sada ima i novu verziju za 2018. godinu. Jučer smo tako na predstavljanju vidjeli novu Nokiju 2, Nokiju 3 i Nokiju 5, a najčešće ćemo ih zvati Nokia 2.1, 3.1 i 5.1 kako bi ih lakše razlikovali od prethodnika. Imao sam priliku uživo prisustvovati predstavljanju novih uređaja, a prvi dojmovi koje su nova Nokia 2. 3 i 5 ostavile na mene slijede u nastavku.

Nokia 2.1 uređaj je kojeg nisam očekivao vidjeti u Moskvi. HMD je dobro pročistio komunikacijske kanale pa prije samog službenog predstavljanja nije bilo nikakvih glasina, odnosno curenja fotografija ili informacija o uređajima. Pa tako se nije ni znalo da će Nokia 2 dobiti nasljednicu, dok se za 3 i 5 to ipak očekivalo. Kakogod, svaka čast HMD-u na predstavljanju uređaja čije karakteristike prije nisu objavljene na internetu.

Prva Nokia 2 atraktivan je uređaj koji dolazi u kućištu sa polikarbonatnom poleđinom i metalnim okvirom, a Nokia 2.1 je evolucija tog dizajna pa je sada metalni okvir smanjen, a polikarbonatna poleđina više obuhvaća strane uređaja, čineći dizajn uređaja čišćim. Isto tako, HMD je dodao nove boje kućišta poput bakreno-plave ili plavo-srebrene, čime se vizualna atraktivnost ovog pristupačnog uređaja znatno povećava. Uređaj lijepo leži u ruci, a mogu reći da je pristojne veličine i primjetne debljine. Od prethodnika je već jer umjesto 5-inčnog posjeduje 5,5-inčni zaslon, a tu je i dalje ogromna baterija kapaciteta 4.000mAh.

Nokia 2.1 također je dobila nadogradnju “ispod haube” te dolazi sa Snapdragonom 425. Tu su i dalje 1GB radne memorije i 8GB interne memorije, no Nokia 2.1 pokreće Android 8.1 Oreo Go Edition, koji poprilično dobro radi na slabijem hardveru, što smo se i sami uvjerili pri testiranju Nokije 1.

Najveće iznenađenje na Nokiji 2.1 su stereo prednji zvučnici. Nokia 2.1 prvi je uređaj kojeg je HMD predstavio u 2018. godini da dolazi sa stereo zvučnicima. Jedina Nokia na Androidu sa stereo zvučnicima prije nove “dvojke” je “stara” Nokia 6. Stereo zvučnici dobra su stvar, nebitno u kojem se cjenovnom razredu nalaze. Nisam ih mogao testirati, kao ni kameru, a performanse su pri otvaranju sistemskih (Android Go) aplikacija bile dobre. Za bilo kakve jače zaključke trebamo pričekati testni primjerak.

Prvi dojmovi su pozitivni, a cijena od 99 eura (750kn) na određenim tržištima, koja je ista kao i za prošlogodišnji model, daje novoj Nokiji 2 velike šanse za uspjeh. Dvije primjedbe koje sam imao na Nokiju 1 (koja je jeftinija od Nokije 2) jesu malen zaslon i kamera s fiksnim fokusom, a Nokia 2 toga nema i još dodaje veliku bateriju, što je čini ozbiljnim uređajem u svojoj kategoriji. Prodaja uređaja kreće u 7. mjesecu.

Sljedeća na redu je nova Nokia 3. Po mom mišljenju, nova Nokia 3 bila je zvijezda jučerašnjeg eventa, primarno zbog dizanja kućišta uređaja koje je podignuto na jednu višu razinu. Prva Nokia 3 došla je u poprilično Lumiolikom dizajnu, no sa slabim specifikacijama, ali solidnom kamerom. Ovogodišnja Nokia 3 diže kućište, ali i ono ispod njega na veću razinu, zadržavajući istu cijenu.

Nokia 3.1 atraktivan je uređaj. Metalni okvir s dvostrukim dijamantnim rezom diže kvalitetu izrade cjelokupnog uređaja, što se i na koncu osjeti. Nokia 3.1 viša je i uža od svog prethodnika, zahvaljujući većem ekranu sa 18:9 omjerom stranica. Kod uređaja mi se nije svidjela činjenica što je asimetričan, odnosno meso iznad zaslona manje je od onog ispod zaslona. Većina vjerojatno ni ne obraća pažnju na takve “sitnice”, a možda jer ih nije ni briga, no onima koji žele simetriju, bit će potreban određen period privikavanja. Općenito je kvaliteta izrade dignuta na višu razinu, no asimetrija i činjenica da je kod bijele boje i meso bijele boje narušava estetsku sliku uređaja, barem u mojim očima.

Ispod haube Nokia 3.1 doživjela je par značajnih poboljšanja. Veseli me što uređaj podržava WiFi ac standard te Bluetooth 5.0, što bi korisnici u svakodnevnoj uporabi itekako mogli osjetiti. Nokia 3.1 bit će dostupna u 2 memorijske varijante: sa 2GB radne memorije i 16GB interne memorije te u kombinaciji sa 3GB radne memorije i 32GB interne memorije. Kao procesor tu je MediaTekov MT6750N, koji bi trebao imati bolje performanse u odnosu na staru 3. Pri kratkom rukovanju uređajem nije bilo nikakvih problema po pitanju performansi, no za izvodit zaključke potrebno je pričekati testni primjerak.

Od drugih karakteristika izdvajaju se 2990mAh baterija, te 13MP kamera s autofokusom i 8MP prednja kamera fiksnog fokusa. Nokia 3.1 već se isporučuje partnerima, a trebala bi biti dostupna u narednim tjednima po cijeni od 139 eura (1.027 kuna) za 2GB+16GB verziju, odnosno 159 eura (1.175kn) za verziju sa 3GB RAM-a i 32GB interne memorije. Uređaj pokreće Android Oreo u verziji 8.0 (zahvaljujući MediaTeku pretpostavljam), no dio je Android One programa te je za njega već potvrđen Android P.

I na kraju dolazimo do Nokije 5.1. Prva petica osobni mi je favorit među Nokia uređajima predstavljenim 2017. godine zbog najboljeg omjera uloženog i dobivenog. Nova petica dolazi u poznatom nam kućištu izrađenom od aluminija serije 6000, no sa nešto finijom obradom rubova. I dalje su tu linije za antenu koje su vješto skrivene i obuhvaćaju rubove kućišta. Tanji je i uži od prethodnika, a dolazi sa 5.5-inčnim zaslon FullHD+ rezolucije i 18:9 omjera stranica, koji će vjerojatno biti i glavni prodajni adut uređaja ove cjenovne kategorije.

Kao i prva petica, tako i Nokia 5.1 ostavlja i više nego dobar osjećaj u rukama. Nije onaj hladan metal kao kod Nokije 6 na primjer, no primjetno je da je riječ o fino oblikovanom metalnom kućištu. Senzor otiska prsta pomaknut je straga, a HMD tvrdi da je nova Nokia 5 40% brža od stare, koju koristim kao primarni uređaj i mogu reći da ima pristojne performanse. Procesor je MT6755S, a dolazi u 2 konfiguracije memorije: 2GB+16GB i 3GB+32GB.

Pomalo iznenađujuće, nema Bluetooth 5.0 kao trica, nego Bluetooth 4.2, a ne podržava ni već spomenuti ac standard WiFi (kojeg inače podržavaju samo skuplji uređaji), no taj se našao podržan u novoj Nokiji 3. Kamera straga je napredovala na 16MP i autofokus detektiranjem faze, dok je prednja kamera nazadovala s fiksnim fokusom, no istim brojem piksela (8MP) kao i prethodnica uz povećanje kuta vidljivosti od 0,6 stupnjeva. Kapacitet baterije je ostao isti, 3000mAh, a za punjenje je zadužen MicroUSB2.0 utor.

Nokia 5.1 zadržala je hvaljeni dizajn. Uređaj je na papiru napredak u odnosu na staru Nokiju 5, posebice po pitanju zaslona, uz zadržavanje iste početne cijene od 189 eura (1.396 kuna) za konfiguracija sa 2GB RAM-a i 16GB interne memorije. Više o Nokiji 5.1 moći ćemo reći kada nam stigne na recenziju jednom kad krene prodaja, a to je tijekom 7. mjeseca.

Sveukupno gledajući, Nokia Mobile osvježila je svoje proizvode nižeg cjenovnog ranga i prema mojim prvim dojmovima ta osvježenja mogu se nazvati poboljšanjima u svakom pogledu riječi, odnosno predstavljeni nasljednici su na papiru u svemu bolji od prethodnika uz zadržavanje iste cijene. Osobno mi ne smeta MediaTek ako će uređaj dobro raditi i neće kasniti nadogradnje, no uzimajući u obzir da 3.1 i 5.1 dolaze s Androidom 8.0, a ne 8.1, nemam velike nade, no ostavljam prostora da nas HMD i MediaTek iznenade. Izrazito je pozitivno što su Nokia 3.1 i 5.1 članice obitelji Android One, što znači i neograničenu pohranu fotografija u oblaku, te 2 godine softverskih i 3 godine sigurnosnih ažuriranja. Također, Android P potvrđen je za sve uređaje Android One obitelji.

Ako se pitate kako je prošao događaj iz perspektive “sa terena”, mogu reći poprilično dobro. HMD je organizirao svirku uživo, hranu i piće na račun kuće te uređaje za isprobavanje. Pitao sam HMD-ova regionalnog direktora zašto Moskva i rekao mi je da je u Rusiji velika Nokia zajednica, da imaju dobru prodaju i da je ovo način vraćanja ruskoj Nokia zajednici, što zdušno pozdravljam. Slično je kazao i HMD-ov CMO tijekom prezentacije. Također sam snimio videozapise uređaja, no zbog glasnoće i općenito nezgodnije pozicije za snimanje potrebno je montirati i obaviti naraciju za videozapise, pa ih možete očekivati nešto kasnije. Kako bi vam malo bolje predočio atmosferu s eventa, bacite oko na par videozapisa koji su snimljeni Nokijom 7 plus. Isprike zbog trešnje ruku, što je još jedan od razloga zašto je dobar OIS.

YouTube

YouTube

YouTube

Kao i uvijek, pozivamo vas da mišljenja, sugestije i ostale komentare slobodno ostavite ispod članka. 🙂


Dopuna: Nokia Mobile na službenim je stranicama objavila netočnu informaciju da Nokia 3.1 podržava Bluetooth 5.0 i Wifi standarda ac, no činjenica je da Nokia 3.1, baš kao Nokia 5.1, podržava Bluetooth 4.2 te WiFi a/b/g/n.