Q1 2018: Tržište običnih telefona raslo 38% na godišnjoj razini; Nokia 105 najprodavaniji HMD-ov uređaj

Nokia 105 (2017)

Sa svakim kvartalom, stanje na tržištu običnih telefona postaje sve zanimljivije i zanimljivije. Suprotno čestom mišljenju da tržište običnih telefona “propada”, zapravo se događa potpuno suprotno. Prema informacijama analitičke tvrtke Counterpoint Research, tržište običnih telefona u 1. kvartalu 2018. naraslo je čak 38% u odnosu na isto razdoblje lani, a rast su uzrokovali HMD i indijska tvrtka/operater Reliance Jio. Jio je krajem prošle godine predstavio JioPhone, 4G obični uređaja koji je bio praktički besplatan uz višegodišnje vezivanje za njihovu mrežu. U svojem prvom kvartalu prodaje uhvatili su 26% tržišta običnih telefona Indije i postali broj 1.

Na globalnoj razini, tijekom 1. kvartala 2018. godine HMD Global zauzeo je 2. mjesto s udjelom od 14%, kao što smo već i pisali. Prvo mjesto je zauzeo dotični JioPhone sa 15% udjela, no treba napomenuti da je riječ o jednom uređaju koji se prodaje na samo jednom (doduše velikom) tržištu. Zato i ne čudi da je čak 43% od svih isporučenih običnih telefona globalno upravo isporučeno na tržište Indiji. Zanimljivo je da je Samsung, tvrtka koja je Nokiju prije par godina skinula s pozicije kralja običnih telefona, pao na 4. mjesto sa 6% udjela. Relativno nepoznati proizvođači iTel (3. mjesto) i Tecno (5. mjesto), koji pripadaju istoj grupaciji, također su se našli u top 5.

HMD-ov najprodavaniji obični telefon, i najprodavaniji Nokia uređaj sveukupno tijekom 1. kvartala 2018., bila je Nokia 105 sa 7% udjela, čime se smjestila na 2. mjesto. Prvi je već spomenuti Jio phone sa 15% udjela. iTelovi uređaji zauzeli su 3., 4. i 5. mjesto.

Vidljivo je kako još uvijek postoji tržište za obične telefone, a pogotovo one s podrškom za 4G, što je pokazao indijski operater Jio. Šteta je što HMD već nema odgovor na JioPhone (8110 4G to nije), a mogli bi pokušati način poslovanja operatera Jio s uređajem JioPhone preslikati na neka druga tržišta, slična indijskom. U svakom slučaju, potencijala na tržištu običnih telefona ima, a to je vidjela i Jolla izbacivanjem Sailfish 3 OS-a za obične uređaje. Osobno mi se tržište običnih telefona čini zanimljivijim od tržišta pametnih, gdje je u zadnje dvije godine najveća inovacija drugi omjer stranica zaslona te zub.

Vaše mišljenje o razvoju tržišta običnih telefona slobodno ostavite u komentarima. 🙂

Izvor: Counterpoint Research