Android P je službeno Android 9 Pie. Stiže na Nokia uređaje na jesen

Najviše iščekivana stvar posljednjih mjeseci sigurno nije bilo ime posljednjeg rođenog princa Velike Britanije, već kako će se zvati Android P. Iščekivanju je došao kraj jer je Google službeno objavio kako se posljednja verzija njegovog Androida zove Android 9 Pie, odnosno pita. Čak nije ni specificirano od čega je pita.

Ako je suditi prema najavama objavljenim na službenim stranicama, novi Android 9 Pie bi vam trebao omogućiti bolje iskorištavanje vašeg uređaja zahvaljujući manje skrolanja, manje prilagođavanja i uštimavanja, manje punjenja uređaja kao i manje tapkanja po zaslonu. To će biti moguće zahvaljujući umjetnoj inteligenciji koja će biti ugrađena u OS, a koja će učiti kako koristite uređaj te ga prilagoditi vašim potrebama. Imam osjećaj da sam ovakvo nešto već negdje vidio. Da, Nokia je to napravila i zvalo se Z Launcher…

Najveće promjene dolaze uvidu prilagodljive baterije, odnosno opcije adaptive battery, koja će učiti kako koristite aplikacije pa one manje korištene ugasiti da ne bi trošile bateriju. Tu je također i prilagodljivo osvjetljenje zaslona, odnosno adaptive brightness opcija, kojom će se upravljati pozadinskim osvjetljenjem zaslona opet ovisno o vašem korištenju uređaja.

Definitivno najveća promjena je jedna softverska Home tipka u dnu zaslona. To znači da ćete biti u mogućnosti gestama kontrolirati početni zaslon, kao i pokretanje task managera.

Ono što sve zanima je dostupnost Androida 9 Pie. On je dostupan putem OTA za sve korisnike Google Pixel uređaja, a za sve one koji su sudjelovali u Beta programu će biti dostupan do kraja jeseni. Svi podržani Android One uređaji će također dobiti nadogradnju do kraja jeseni, a naravno to se odnosi i na Nokia uređaje. Dakle, svi HMD Global uređaji bi trebali dobiti Android Pie u sljedeća tri mjeseca.

Nadam se da će HMD to moći izvesti. Ako želite detaljnije proučiti što donosi Android 9 Pie, skoknite na službene stranice.