Nokia: Ne želimo se s Kinezima natjecati u specifikacijama; Naš adut je kvaliteta uređaja

HMD-ov glavni izvršni direktor dao je intervju za indijsku verziju magazina Forbes. HMD je imao poprilično uzbudljivih posljednjih 10 dana u Indiji. Upravo su ondje predstavili Nokiju 6.1 Plus i 5.1 Plus, a Nokia 6.1 Plus je u svojoj prvoj rasprodaj prodana u manje od 3 minute u trgovini Flipkart. Izvori portala IndiaToday navode da je brzina prodaje u Flipkartu bila oko 150 primjeraka u sekundi, što daje oko 27.000 prodanih primjeraka. Osim trgovine Flipkart, uređaj je rasprodan i u službenoj Nokia trgovini u Indiji, a sljedeća rasprodaja (eng. flash sale) održat će se 6.9. u podne po lokalnom vremenu.

U intervju za Forbes, CEO Seiche naveo je da je Indija kao zemlja, zemlja u kojoj prodaju najviše Nokia uređaja. Kao tržište, samo je regija “Europa” ispred Indije. Usporedio je običaje kupovine uređaja u Indiji i Europi, zaključivši kako se značajno razlikuju. U Europi korisnici uređaje biraju misleći hoće li im uređaj izdržati dvije ili tri godine, dok se u Indiji primarno gleda odnos specifikacija i cijene te jedan korisnik češće mijenja uređaj nego u Zapadnoj Europi.

Navodi kako je to ujedno i izazov i prilika za HMD, te da HMD u svakoj kategoriji ne može nuditi uređaje s niskom cijenom jer tvrtka pozornost obraća i na dizajn i kvalitetu izrade. Za dugoročni stabilni razvoj, Seiche navodi da se HMD koncentrira na osnove te da je glavni prodajni adut Nokia smartfona njegova kvalitete te da značajke koje Nokiju razlikuju od drugih moraju još bolje komunicirati s kupcima.

Zanimljiva je izjava po pitanju 4G običnih telefona. Naime, Nokia, odnosno HMD Global još uvijek pozorno promatra to tržište i prati razvoj situacije. Značajan rast ostvaren u posljednjih kvartalima primarno je uzrokovan agresivnom “kupovinom kupaca” indijskog operatera Jio, koji svoj Jio obični telefon praktički daje besplatno uz povoljne internetske tarife. HMD će u Indije predstaviti Nokiju 8110 4G, no ona se neće cjenovno natjecati s Jio običnim telefonom, nego će imati “Premium” cijenu.

Intervju je veoma zanimljiv i preporučam da ga pročitate na Forbes India.