Q2 2018: Nokia broj 3 u običnim telefonima i broj 9 u smartfonima

Counterpoint Research objavio je analizu tržišta mobilnih uređaja u drugom tromjesečju 2018. godine. Osim velike vijesti da je Huawei prestigao Apple i postao drugi najveći proizvođač smartfona, HMD Global također je imao bitan kvartal u kojem se napokon ugurao u skupinu 10 najvećih proizvođača smartfona na svijetu.

Tijekom 2. kvartala 2018., prema podacima tvrtke Counterpoint Research, HMD Global zauzeo je mjesto 9. najvećeg proizvođača pametnih telefona s 1% udjela na tržištu, uz isporuku od 4,5 milijuna smartfona. HMD na godišnjoj razini bilježi rast od nevjerojatnih 782%, iz razloga što je u 2. kvartalu 2017. tek započeo s prodajom smartfona, kada je isporučeno pola milijuna smartfona. Brojka od 4,5 milijuna smartfona i nije nešto impresivna ako je usporedimo s vodećima na tržištu, no isporuke  uređaja rastu, dok je tržište palo za 2%.

Po pitanju običnih telefona, HMD je također imao dobar kvartal. Couterpoint Research nam je na upit poslao podatke o stanju na tržištu običnih telefona gdje kažu da su Nokia-brendirani obični telefoni zauzeli 3. mjesto s udjelom od 15%. Izuzetno je pozitivno što je zabilježen rast isporuke običnih telefona na godišnjoj razini od 35%. Trećina isporuke otpada na regiju Bliskog Istoka i Afrike, dok Indija čini 23% isporuke običnih Nokia telefona. Rast isporuke predvodila su tržišta u razvoju poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Rusije, Egipta, Nigerije i Bangladeša, navodi za NokiaMob Varun Mishra, analitičar Counterpointa.

 

Counterpointov analitičar Neil Shah prokomentirao je HMD-ove rezultate na Twitteru opisujući ih kao “važno postignuće”, misleći na ulazak u top 10. Dodao je da FIH i HMD moraju sinkronizirano raditi na brzom povećanju isporuka izvan regija Europe, Azije i Afrike ako se želi daljnji rast.

 

HMD-ov direktor proizvoda Juho Sarvikas također se na Twitteru oglasio po pitanju ovih rezultata, zahvaljujući svim fanovima i kupcima na podršci te dodajući da je još dalek put ispred HMD-a.

Još jednom hvala Counterpointu na podacima za obične telefone.

Izvor: Counterpoint Research