U EU bi Android uređaji, uz bolju softversku podršku, mogli postati skuplji

U lipnju ove godine Europska Komisija, odnosno povezano tijelo EU zaduženo za regulatorna pitanja, kaznila je Google s 4,3 milijarde eura kazne zbog zlouporabe dominantne pozicije na tržištu mobilnih uređaja. Google je osuđen da je proizvođačima uvjetovao predinstalaciju Google Pretraživanja i Chromea zajedno s PlayTrgovinom, blokirao proizvođače u isporuci uređaja s “forkanim” Androidom i plaćao proizvođačima i operaterima kako bi ekskluzivno na svojim uređajima koristili Google pretraživanje.

Kao posljedicu te odluke, Google je navodno promijenio ugovor o licenciranju Androida za uređaje koji se prodaju na tržištu Europske Unije. Najzvučniji novitet povezan s novim ugovorom je vijest da bi licenca za Google usluge mogla koštati do 40 dolara u EU, što bi povećalo troškove proizvođačima, koji bi vjerojatno bili prebačeni na leđa korisnika dizanjem cijene.

Treba napomenuti da će Google proizvođačima dati opciju da na svojim uređajima instaliraju samo Google Play i povezane servise, bez potrebe za instalacijom web pretraživača i Google tražilice, te da će licenca za odvojene pakete iznositi do 40 dolara, ovisno o zemlji i gustoći piksela zaslona uređaja. Proizvođači koji odluče kao i do sada na svoje uređaje instalirati sve Google aplikacije, ne bi trebali imati nikakve dodatne troškove.

Dakle, Google će omogućiti proizvođačima da ne predinstaliraju Chrome ili Search na svojim uređajima, no to će koštati više nego kada bi instalirali sve, kao što se radi do sada.

Povezano s ugovorom je odredba o obveznoj nadogradnji. Naime, ako neki uređaj bude aktiviran više od 100.000 puta, proizvođač je obvezan isporučiti jednu nadogradnju u 90 dana i tako dvije godine. Ta stavka dio je ugovora u licenciranju na području EU, no moguće je da se bude primjenjivala i globalno. Ako proizvođači ne budu poštivali ovu odredbu, Google zadržava pravo prestanka licenciranja svih Google usluga u budućnosti.

Po pitanju Nokia Android uređaja, praktički se ništa ne bi trebalo promijeniti. HMD koji koristi Android One zasigurno će nastaviti isporučivati sve Google aplikacije na svojim uređajima te neće biti podložan dodatnim troškovima, a budući da redovno isporučuju nadogradnje, obje stavke bit će ispunjene.

Treba napomenuti da ove informacije nisu službeno objavljene od Googlea, nego je riječ o dijelu informacija koje su poslane većim medijima pa je moguće da su neke stavke u ugovoru drugačije. Novi ugovor navodno stupa na snagu od 1.2.2019. godine.

Via: 1, 2, 3