Jolla predstavila Sailfish 3. Već dostupan za preuzimanje

Jolla je i prije službeno najavljenog datuma predstavila novu verziju svojeg Sailfish OS-a. Inače, Sailfish je potekao od nekadašnjeg MeeGo OS-a kojim je Nokia planirala konkurirati Androidu i iOS-u nakon što Symbian ode u zasluženu mirovinu.

Sailfish 3 donosi nekoliko noviteta i promjena korisničkog sučelja. Tu su sada i Mobile Device Management (MDM), potpuno integrirana VPN rješenja, enterprise WiFi, enkripcija podataka te znatna poboljšanja samog OS-a.

Dosadašnje nadogradnje su nosile imena rijeka i jezera u Finskoj, dok će nove nositi imena finskih nacionalnih parkova. Trenutno je dostupna early access nadogradnja koju mogu koristiti samo prijavljene osobe, dok će službeno nadogradnja krenuti u naredna dva tjedna. Sljedeća veća nadogradnja 3.0.1 se očekuje već početkom prosinca. Ukoliko imate Jolla uređaj, možete se prijaviti za ranu verziju Sailfish 3 OS-a na ovim stranicama.

 

Evo i nekih noviteta korisničkog sučelja:

  • Novi gornji izbornik: brzim postavkama i prečacima možete pristupiti od bilo kud
  • Light ambiances: novi svježi izgled tema unutar Sailfish OS-a
  • Data encryption: dostupna enkripcija memorijske kartice. enkripcija datoteka unutar uređaja stiže budućim nadogradnjama
  • Nove geste na tipkovnici: brzo mijenjanje izgleda tipkovnice swajpanjem
  • USB On-The-Go memorija: brzo spajanje sa različitim oblicima vanjske memorije
  • Poboljšanja kamere: pregledavanje netom snimljenih fotografija na zaključanom zaslonu

 

Ono što je Jolla još najavila je novi hardver Sailfish X programa kojeg donosi njihov već stari partner Sony. Sailfish OS će se moći instalirati na Xperia XA uređajima i to XA2, XA2 Plus i XA2 Ultra koji će svojim specifikacijama zaintrigirati mnoge poklonike Sailfisha. Više detalja o Sony uređajima pronađite ovdje.

Jolla ipak nije ubacila Nokia hardver u Sailfish X program. Nadam se da će ekipa iz HMD-a poraditi na ovome jer bi jedna Nokia 8 ili 7 Plus  sa Sailfishom oživila nekadašnji Nokijin plan.

 

Izvor Jolla