Otkazani Nokia Vega tablet osvanuo na fotografijama i videu

Evo jedan podsjetnik na moguću sjajnu povijest Nokijinog nekadašnjeg Odjela za uređaje i usluge, ali u nekom alternativnom svemiru. MSPoweruser portal je objavio slike i videa otkazanog Nokiatableta Nokia Vega koji je još krio pod oznakom RX-107. Poznato nam je da je u periodu od 2012. do 2014. godine Nokia radila na nekolicini tablet uređaja sa dijagonalom zaslona većom od 6 inča. To su bili Sirius, kasnije poznat kao Nokia Lumia 2520, potom Illusionist, Mercury, Pine, i Vega/Atlas. Nokia Lumia 2520 je jedini koji je stigao na tržište i doista je bio nešto što nismo mogli vidjeti u trgovinama. Međutim, lijepo dizajnirani 10 inčni tablet je bio pokopan s nemoćnim Windows RT OS-om kojeg se i sam Microsoft na kraju odrekao.

U 2017. godini je @evleaks objavio službene rendere Nokia Mercury tableta, a nedugo nakon su osvanule i njegove fotografije u živo. Sada su na svjetlo dana izašli video snimci i fotografije potpuno ispravnog prototipa Nokia Vega tableta. Zanimljivo je da je i ovaj uređaj vjerojatno otkazan u svojoj posljednjoj fazi razvoja, odnosno pred predstavljanje. Windows Rt u njemu je bio pokretan sa NVIDIA Tegra 3 četverojezgrenim procesorom koji je bio praćen sa 2 GB RAM-a te 32 GB interne memorije proširive sa microSD karticama. Uređaj je imao i 8 MP kameru straga te 1 MP kameru sprijeda što ga je činilo kompetentnim u svoje vrijeme. Zaslon mu je bio nešto veći nego li su neki zasloni kod današnjih mobitela, no 6,6 inča prije 4 godine je bila impresivna dijagonala. Imao je i neke moderne konektore poput magnetskog za punjenje kao i višefunkcionalni za brzo spajanje na tipkovnicu koja mu je ujedno služila i kao dodatna baterija.

Ispod pogledajte videa uređaja i fotografije, a za više njih skoknite na MSPoweruser.

Nokia nikada nije previše nade polagala u tablete, a njen nagovještaj povratka u proizvodne vode je upravo bio tablet Nokia N1 koji nije postigao preveliki uspjeh, unatoč izvrsnoj cijeni i dobro balansiranom hardveru. taj tablet je bio jedino što je Nokia smjela proizvesti i uvod u test kapaciteta FIH-a za ono što se danas dogodilo s HMD-om.

HMD sebe u službenom opisu predstavlja kao dom Nokia mobitela i tableta premda tablet još nismo vidjeli. razlog tome vjerojatno leži u činjenici da HMD još uvijek ulaže sredstva u razvoj pravog top modela, a i u tome što je tržište tableta prezasićeno svim njihovim varijantama. definitivno sam za predstavljanje tableta s Nokia logom koji bi bio kompletan kao npr. Nokia 7 Plus (uz njega i predstavljanje Nokia pametnog sata!), no ne znam koliko je HMD ozbiljan po tom pitanju. Dokle god u opisu stoji tablet, vjerojatno bi ga i mogao predstaviti u nekoj skorijoj budućnosti. Što vi mislite o ovome? isplati li se HMD-u napraviti tablet?

Izvor ProtoBetaTest