Q3 2018: HMD isporučio 4,8 milijuna Nokia smartfona (Counterpoint Research)

Globalna analitička tvrtka Counterpoint Research objavila je redoviti tromjesečni izvještaj o stanju globalnog tržišta pametnih telefona. U trećem kvartalu ove godine zabilježen je pad isporuka smartfona na godišnjoj razini od 3% te su ukupne isporuke iznosile 386 milijuna. Stanje na vrhu je ostalo isto, prvi je Samsung koji već četvrti kvartal zaredom bilježi pad isporuka na godišnjoj razini; drugi je Huawei s rastom od 33% na godišnjoj razini, a treći je Apple koji je isporučio isto uređaja kao u istom razdoblju prošle godine.

HMD je s Nokia smartfonima također imao dobar kvartal u kojem su isporučili 4,8 milijuna smartfona, što predstavlja rast od 71% na godišnjoj razini. Analitičar Counterpointa Shobhit Srivastava za NokiaMob je izjavio da je “Nokia HMD bio jedan od najbrže rastućih smartfon brendova u Q3 2018, te su osigurali drugo mjesto po broju isporuka običnih telefona. Brend posluje dobro od ponovnog ulaska na tržište, nudeći uređaje s boljom kvalitetom izrade, češćim osvježavanjem portfelja i čistim Android iskustvom. Rapidno su proširili portfelj pokrivajući skoro svaki cjenovni prag. Naše procjene za HMD ostaju pozitivne, no konkurencija iz Kine predstavlja prijetnju. Nokia HMD morat će se oslonit na različite kanale distribucije i strateška partnerstva kako bi zadržali ovaj rast.

HMD je s ovom isporukom zadržao 9. mjesto najvećeg proizvođača pametnih telefona na svijetu s udjelom od 1%. U prvih 9 mjeseci 2018. godine, prema tvrtki Counterpoint Research, HMD je isporučio 13,3 milijuna smartfona, što je znatno više od 4,3 milijuna u istom periodu prošle godine, no treba napomenuti da je prošle godine HMD tek krenuo s pravom prodajom uređaja na globalnoj razini sredinom godine.

Podaci o isporukama običnih telefona nisu objavljeni.

Izvor: Counterpoint Research