Qualcomm predstavio Snapdragon 855, prvi 5G čipset

Američka tvrtka Qualcomm čiji procesori pogone preko milijardu pametnih mobitela, predstavila novi procesor namijenjen vrhunskim uređajima. Dok je bilo špekulacije oko promijene nazivlja procesora, ipak se Qualcomm odlučio za već postojeći sustav pa novi nosi ime Snapdragon 855.

Čipset ima osam Kryo 845 jezgri koje mogu raditi na taktu od 2.2 GHz, Adreno 640 grafički procesor te Hexagon 690 DSP što će omogućiti normalno korištenje neuralnij mreža kao i digitalnih glasovnih asistenata poput Alexae ili Google Assistanta. Qualcomm još nije otkrio arhitekturu ali je rekao kako je 855 dostojan konkurentskim 7nm procesorima iz Huaweija i Applea.

Nova stvar kod ovog procesira je Spectra ISP, odnosno procesor signala kamere koji bi trebao dodatno rasteretiti CPU, GPU i DPS pri obradi informacija s kamere ili kompozitnih mapa. Novi ISP bi trebao biti u mogućnosti snimati 4K video pri 60 sličica u sekundi.

Nadalje, još jedna velika novost je i činjenica da će Snapdragon 855 biti prvi čipset koji će podržavati 5G mreže putem X50 modema. Problem je trenutno u činjenici da će svaki 855 doći s X24 modemom, a za korištenje 5G mreža će proizvođači trebati dodatno ugrađivati i X50 modem.

Sudeći po fotografijama s predstavljanja, Snapdragon 855 je već u proizvodnji i prema tome trebao bi ići prema proizvođačima. Mislim da je Nokia top model zaslužio doći na tržište s posljednjom generacijom procesora, posebno s ovim koji podržava 5G mreže.

Via PocketNow