Sretna vam nova godina!

Sretna Nova godina dragi svi od Nokiamob tima. Godina 2018. je iza nas. Bila je dinamična za HMD Global i cijelu Nokia zajednicu koja se probudila iz petogodišnjeg sna. U prošloj godini smo obilježili drugi rođendan vraćanja Nokije natrag na tržište smartfona što je HMD Global službeno najavio u prosincu 2016.  Mali finski startup za sada dobro radi započet posao. Nova generacija Nokia uređaja je dobila novi dizajnerski pristup, odnosno staklo koje je došlo na gotovo sve uređaje srednjeg cjenovnog segmenta. HMD nije ostao imun na trendove pa su mnogi Nokia uređaji srednje klase dobili zloglasni zub. U 2018. godini predstavili su 16 novih pametnih i običnih telefona te novu audio i drugu dodatnu opremu.

Evo i popisa najavljenih telefona poredanih kronološki:

Ovdje je popis najavljenih dodataka za audio i zaštitne maske:

Gledajući popis svih objavljenih telefona, možete jasno vidjeti da dominira broj predstavljenih uređaja srednje klase što i je dio strategije HMD Globala u vraćanju Nokia branda na tržište. Naravno, top model još uvijek nedostaje, ali ne zadugo. Nokia 9 Pureview je već trebala biti predstavljena, no kako sada stvari stoje ugledat ćemo je krajem siječnja, odnosno mjesec dana prije MWC2019 događaja gdje veliki proizvođači mobitela uglavnom najavljuju trendove za tekuću godinu. Nokia 8 Sirocco, odnosno nesuđena prva verzija Nokije 9 je već davno poznata i završena priča, no njen neuspjeh je potpuno nestao pored ogromnog uspjeha Nokije 7 Plus kao najboljeg Nokia uređaja s obzirom na cijenu i ono što nudi. Ovaj model je toliko uspješan da je HMD predstavio njegovu novu verziju i digao ga u seriju 8, koja je do sada bila rezervirana za cijenom pristupačne top modele.

HMD nije zaboravio obične uređaje premda su prihodi ovog segmenta po prvi puta pali ispod prihoda ostvarenih prodajom smartfona. Predstavljena je 4G verzija sada već legendarne 3310, a kasnije je ponovljen još jedan dobar marketinški trik u vidu predstavljanja novog banana uređaja, odnosno Nokije 8110 4G. HMD je predstavio i Nokiju 106 kojom je obnovio ponudu najjeftinijih i najjednostavnijih Nokia uređaja koji uvijek imaju kupce, a predstavljene su nove opcije boja za klasičnu Nokiju 230.

HMD je također najavio novu dodatnu opremu, no i dalje nisu napravljena značajnija ulaganja kako bi se ponuda dodatne opreme još proširila. Nove Nokia bežične slušalice izgledaju izvrsno, ali ih još nema na tržištu pa definitivno treba poraditi na tome u 2019.

Nakon dvije godine na tržištu, 2019. bi trebala biti godina u kojoj će HMD napokon imati dovoljno iskustva i sredstava za predstavljanje vrhunskog modela koji će biti hardverski i softverski napredan, podržavati 5G mrežu te konkurirati drugima na zagušenom tržištu. Također, u ovoj godini bi mogli vidjeti novu dodatnu opremu u vidu BT zvučnika, bežičnih punjača i drugih dodataka što se najavljivalo u 2018.

MWC2019 će biti događaj od velike važnosti za sve koji prate Nokiju jer bi se tu trebali predstaviti uređaji koji će najaviti novi dizajnerski pristup te pokazati strategiju širenja u tekućoj godini. Interesantno će biti vidjeti koje će rješenje HMD primijeniti za prednju kameru i do koje će se mjere napredni hardver i softver plasirati u srednji i donji cjenovni segment. Ono što bih ja volio vidjeti je Nokia smartwatch ili narukvica kao i podrška za Sailfish OS, premda je od ove dvije (tri) stvari izglednije plasiranje sata/narukvice jer je HMD prilično odan Googleu i njegovom AndroidOne programu.

Što se Nokije tiče, posao joj cvjeta. Njen poslovni model se i dalje nastavlja mijenjati no Networks odjel radi prilično dobro i poslovanje mu je postavljeno izvrsno. Zahvaljujući trgovinskim prepirkama velikih svjetskih sila, Nokia ima dobru poziciju u postavljanju 5G mreža diljem svijeta. Tehnologija iz Nokije je poprilično promijenila svijet a njeno ime i dalje  povezuje milijarde ljudi diljem svijeta.

U ime cijelog Nokiamob tima želim vam sretnu, zdravu i veselu novu godinu. Hvala vam, dragi čitatelji, što ste bili s nama, što ste čitali sve što smo imali za reći. Hvala na nesebičnoj podršci i što ste nas učinili boljima. Hvala i Nokiji i HMDu bez kojih nas možda ne bi bi bilo na blogosferi, a hvala im što su vratili Nokia brand tamo gdje mu je mjesto i što su učinili svijet moilnih uređaja raznovrsnijim. Vidimo se i dalje u 2019 ;).

Nokiamob tim!