Objašnjeno: Kako radi kamera Nokia 9 PureView uređaja + primjeri fotografija

Nokia 9 PureView jedinstveni je uređaj na tržištu, koji dolazi s pet kamera na poleđini, što je rezultat suradnje većeg broja tvrtki, poput HMD-a, FIH-a, ZEISS-a, Qualcomma, Googlea i tvrtke Light. Kao što je Nokia 808 PureView na tržište donijela novi način fotografiranja, novopredstavljena Nokia 9 PureView učinila je isto.

U nedjelju 24.2. HMD Global je napokon službeno predstavio Nokiju 9 PureView, nakon mjeseci curenja informacija. Iako će po specifikacijama Nokia 9 PureView zadovoljiti većinu korisnika top modela smartfona, novi HMD-ov telefon primarno cilja na korisnike zainteresirane za fotografiju jer sustav koji donosi na tržište inovacija je po definiciji inovacije, a u ovom članku malo ćemo se dotaknuti tehnologija iza kamere na Nokiji 9 PureView.

Na poleđini Nokije 9 nalazi se pet senzora kamere rezolucije 12MP s otvorom blende f/1.8. Tri kamere su monokromatske, a dvije u boji (RGB). Monokromatske kamere nalaze se gore, lijevo i desno, formirajući trokut. Srednja i donja kamera su RGB, s veličinom piksela 1.25um. Svih pet senzora dobavlja Sony. Ako vas zanima zašto je baš takav raspored kamera, rečeno nam je da je do ovakvog rasporeda došlo nakon procesa istraživanja i razvoja te testiranja raznih prototipova s različitim rasporedom.

Sustav kamera na Nokiji 9 radi tako da uređaj koristi svih pet kamera u isto vrijeme pri okidanju fotografije. Svi drugi uređaji na tržištu mogu raditi samo sa dvije kamere istovremeno. Na primjer, Nokia 7 Plus ima glavnu 12MP kameru, a kada korisnik odabere opciju zumiranja, slika s telephoto leće postaje ta koju obrađuje ISP (Image Signal Processor) prilikom okidanja. Nokia 8 ima jednu 13MP RGB kameru i jednu 13MP monokromatsku kameru, gdje su podaci s oba senzora išli do ISP-a koji ih je potom obrađivao. Isto tako uređaji s više različitih leća, telephoto, ultra širokokutne i sl., imaju jedan glavni senzor kamere, a drugi uključuju po potrebi, tj. ovisno što korisnik odabere u aplikaciji kamere.

S druge strane, Nokia 9 PureView istovremeno šalje podatke uhvaćene sa svih pet senzora na obradu, što ne bi bilo moguće bez dodatnog kamera hardvera tvrtke Light. ISP, tj. čip koji obrađuje signal s kamere na Snapdragonu 845 podržava samo dvije kamere istovremeno. Lightova tehnologija omogućuje obradu signala sa svih pet senzora koji podatke pripremaju za ISP na Snapdragonu 845 za daljnju obradu prije davanja konačnog rezultata korisniku. I to ne samo za ISP – HMD je radio s Qualcommom kako bi omogućio maksimalno iskorištavanje Snapdragona, tako da dijelove fotografija obrađuje i DSP, GPU, a i CPU. HMD tvrdi da je takva obrada energetski učinkovitija i brža u odnosu da sve radi ISP.

Količina podataka koja se obrađuje je 60MP ili 240MP, kada uređaj hvata više fotografija sa svih kamera zajedno, ovisno o uvjetima fotografiranja. Tri monokromatska senzora hvataju fotografije s različitom vrijednosti ekspozicije, što omogućuje istovremeno hvatanje detalja i u sjenama i u daljini. Isto tako, monokromatski senzor hvata 2,9 puta više svjetla nego ekvivalentni RGB senzor, što je posebno moćno kada više takvih senzora radi zajedno, što Nokiji 9 PureView u konačnici daje mogućnost hvatanja 10 puta više svjetla u odnosu na konkurenciju, prema HMD-ovim materijalima.

Zanimljivo je da sliku koju vidimo u aplikaciji kamere prije okidanja uvijek dolazi od središnjeg RGB senzora jer bi spajanje slike bilo praktički nemoguće izvesti u stvarnom vremenu. Tolika količina podataka zahtjeva vremena za procesiranje, a prilikom okidanja fotografije samo procesiranje obavlja se u pozadini tako da korisnici mogu nastaviti fotografirati. To omogućuje “buffer”, tj. memorija koja sprema fotografija na stog koje čekaju za obradu, što omogućuje nesmetano okidanje više fotografija bez usporavanja uređaja. Procesiranje koje traje od 5 do 15 sekundi, ovisno o uključenim opcijama i uvjetima fotografiranja, treba pričekati prije dijeljenja ili uređivanja fotografije.

Način na koji se više fotografija spaja u jednu zahtjeva napredne algoritme, nešto na čemu HMD i ZEISS rade, kako bi se fotografije spojile bez ikakvih dupliranja i optimalno iskoristile sve informacije za dobivanje najboljeg rezultata. Lightova tehnologija omogućuje obradu podataka s više senzora i slanje tih podataka drugom hardveru poput ISP-a, procesora ili grafičkog čipa, no potrebno je isprogramirati algoritme za najbolju obradu tih informacija, a to je nešto na čemu su HMD i ZEISS, zajedno i sa Qualcommom i Googleom radili kako bi sam Qualcommov hardver bio maksimalno iskorišten, a fotografije i mogućnosti uređivanja bili ispravno implementirani u Googleovu aplikaciju “Fotografije”.

HMD na različite načine iskorištava tu količinu informacija, a značajka koja je najviše bila demonstrirana na MWC-u je bokeh efekt, tj. nešto što bi pratitelji Nokije zvali Nokia Re-focus iz Lumia dana. Nokia 9 PureView nudi mogućnost snimanje dubinske mape s preko 1200 slojeva, što omogućuje precizno mijenjanje fokusa i zamućivanje dijela pozadine koju želite, koristeći integrirani editor u “Google Photos”. Zanimljiva demonstracija, koju možete vidjeti u videozapisu u nastavku članka, dolazi od Olivera iz ZEISS-a. Oliver nam je ispričao da je u hotelu uhvatio fotografiju stubišta, a demonstrirao nam je pomicanje fokusa po katovima. Ostale fotografije za demonstraciju uključivale su razno voće i mijenjanje fokusa s jednog na drugo.

YouTube

Crna “rupa” na kamera sustavu Devetke je ToF ili Time of Flight senzor. ToF omogućuje preciznije mjerenje udaljenosti objekta od telefona tako da mjeri vrijeme potrebno da se svjetlost reflektira od predmeta natrag do senzora. To omogućuje bolje fokusiranje, posebice u uvjetima slabijeg osvjetljenja gdje autofokus slabije radi. Osim ToF senzora, u izradi dubinske mape pomažu i monokromatske kamere.

Korisnici upoznati s uređivanjem fotografija imat će najviše koristi s Nokijom 9, koja je zapravo i namijenjena foto entuzijastima. Nokia 9 omogućuje izvlačenje RAW DNG formata fotografija s mnogo informacija za naknadno uređivanja na računalu, a moguće je uređivati RAW fotografija i na uređaju koristeći Adobe Lightroom.

Korisnici manje upoznati s uređivanjem fotografija na kameri Nokije 9 cijenit će bolji dinamički raspon i prirodnije boje na fotografijama 9 PureView. Prirodna reprodukcija boja je bila bitna prilikom izrade ovog uređaja, rekao nam je Oliver iz ZEISS-a, a dva primjera koliko Nokia 9 prirodnije hvata boje slijede u nastavku gdje imamo usporednu fotografiju s Matom 20, koja već par dana kruži internetom te usporedbu s Nokijom 7 plus koju smo mi napravili. Osim boje, obratite pažnju i na količinu detalja na slici Nokije 9.

 

Konačni proizvod Nokije 9 PureView je 12MP fotografija veličine oko 4MB JPG formata. Ako u postavkama omogućite snimanje DNG datoteke, onda će uređaj pohraniti i dosta veću DNG datoteku, koja će se također uploadati na vaš Google Drive ako imate uključenu sinkronizaciju. Ako uređujete fotografiju na uređaj, onda možete očekivati da će vam uređeni JPG imati desetak MB-a.

Tijekom našeg druženja s Nokijom 9, nismo primijetili nikakve probleme po pitanju performansi pri navigaciji po sustavu i pokretanju predinstaliranih aplikacija, što je bilo i za očekivati jer je riječ o uređaju sa sposobnim Snapdragonom 845. Aplikacija kamere dobila je nove značajke kako bi iskoristila hardver Nokije 9, a u postavkama postoji opcija prilagođavanja sučelja, gdje sam korisnik može odabrati koje stvari želi imati na sučelje i kojim redoslijedom. Rečeno nam je da HMD-ov dizajnerski tim još uvijek eksperimentira kako najbolje postaviti elemente na sučelju kamere, a u obzir se uzimaju i povratne informacije korisnika, tako da možemo očekivati daljnja poboljšanja u budućnosti.

U Pro načinu rada, Nokia 9 PureView postiže ISO vrijednosti do 6400, brzinu okidača od 10 sekundi, a ekspozicija je sada podijeljene na trećine. Prilikom navigacije s fotografije, na videozapise i treće opcije vidljivo je manje kašnjenje u prikazu slike. Okidanje fotografije praktički se događa odmah, a tu je i opcija “burst shot”, tj. rapidnog okidanja fotografija. Sami smo okinuli desetak fotografija zaredom na demo primjerku i nije bilo nikakvih usporavanja, nego se proces obrade stabilno odvijao u pozadini dok sve fotografije nisu bile obrađene. Pomicanje sve obrade u pozadini omogućuje da odmah možete nastaviti okidati fotografije, tako da ne trebate brinuti da ćete propustiti uhvatiti neki trenutak. Štoviše, u uvjetima niskog osvjetljenja brže će okidati fotografije od drugih uređaja zbog monokromatskih senzora. To naravno ostaje za testirati.

Primijetili smo da se uređaj i malo ugrijao prilikom fotografiranja, no treba imati na umu da je riječ o primjercima čije korištenje ne staje cijeli dan jer je ipak riječ o MWC-u gdje tisuće ljudi dolaze vidjeti nove proizvode, uključujući i novu Nokiju. Kakav odvod topline ima znat ćemo kad dođe na test.

Po pitanju videozapisa, Nokia 9 PureView sposobna je snimati video 4K UHD rezolucije, no elektronička stabilizacija slika radi samo u FullHD rezoluciji i manje. Uređaj nema optičku stabilizaciju slike i postoji par razloga za to. Pri fotografiranju, OIS je izrazito koristan u uvjetima niskog osvjetljenja jer omogućuje senzoru primanje više svjetla bez gubitka jasnoće fotografije. Budući da Nokia 9 ima tri monokromatske kamera za hvatanje svjetla, OIS postaje nepotreban jer ionako za hvatanje svjetla ima monokromatske kamere. Isto tako, implementacija OIS-a bi učinila uređaj debljim i vjerojatno bi imao grbu, a kako je HMD-u estetika također bitna, a fotografije imaju primat nad videozapisima, nedostatak OIS-a je svojevrsni kompromis.

Također je i objektivni nedostatak prilikom snimanje videozapisa. Videozapis se snima sa središnjom RGB kamerom. Ako se pitate zašto se ne koriste sve kamera za snimanje videozapisa, odgovor je da bi bio potreban mnogo jači hardver i mnogo napredniji algoritmi. Ne govorimo ovdje o Snapdragonu 845 protiv 855, nego o razlici reda veličini telefon protiv OZO kamere. OIS bi se vjerojatno trebao ugraditi na tu središnju kameru, tada ona vjerojatno ne bi bila u istoj razini kao ostale, tj. bilo bi mnogo kompliciranije složiti sami kamera sustav. Možda u nekoj sljedećoj iteraciji HMD otkrije način kako to učiniti efektivno bez prevelikog dizanje cijene, koja je dobrih 650 eura.

Gore navedeno ne znači da će videozapisi na Nokiji 9 biti loši. Možda budu odlični, vidjet ćemo kad dođe na recenziju, ali gledajući da joj je cijena mnogo manja od razvikanije konkurencije, vjerojatno neće razočarati.

U nastavku pogledajte par fotografija koje je Marin poslikao po HMD-ovoj “kući”. Fotografije nisu uređivane niti je mijenjan fokus. Par primjera slijedi u nastavku. Kliknite na galeriju za mogućnost pogleda pune rezolucije.

Sljedećih par fotografija su napravljene od strane HMD-ovih i ZEISS-ovih zaposlenika, gdje je (na nekima) korišteno uređivanja fokusa za dobivanje bokeh efekta.

Budući da su fotografije poprilično velike, postavili smo ih na Flickr profil. Ima ih 25. Fotografije koje smo mi napravili zovu se “Our Nokia 9 samples” i te fotografije nisu uređivane na uređaju. Fotografije s “by HMD” u naslovu, tj. neke od njih, imaju mijenjan fokus, ali isto tako nisu uređivane, baren ne softverom koji nije na uređaju.

Hvala Judith iz HMD-a i Oliveru iz ZEISS-a što su nam omogućili vađenje fotografija i objasnili rad kamere.

Prvi doživljaji o uređaju su pozitivni. Nakon dugo vremena imamo nešto istinski novo po pitanju mobilne fotografije na tržištu. Treba imati na umu da je Nokia 9 PureView prvi uređaj sa sustavom više kamera koje rade istovremeno na tržištu. Za cijenu od oko 650 eura, tj. 4.875 kuna (što bi u nas moglo biti i više) uređaj će vjerojatno zadovoljiti većinu korisnika top modela, dok kamera uređaja ima potencijal biti najbolja na tržištu. Treba reći da uređaj nije primarno namijenjen “point and shoot” korisnicima kao što ni Nokia 808 PureView nije bila. Znamo što je Nokia učinila nakon predstavljanja “PureViewa” – dijelove tehnologije postepeno prenosili širom portfelja u mnogo kompaktnije uređaje, tako da bi sličnu strategiju bilo logično očekivati i ovdje.

S velikim uzbuđenjem čekamo prve recenzije i detaljnije usporedbe kamera s drugom uređajima. MWC nije bio idealan za donositi neke pametnije zaključke zbog ograničenog vremena i raznih verzija hardvera i softvera koje su kružile štandovima. Objavljeni primjeri fotografija i više nego obećavaju, no zaključak treba donijeti nakon što uređaj krene u prodaju i stignu prve recenzije. Cijene je dosta dobrih 650 eura, a u prodaju kreće za dva tjedna globalno. Informacija o dostupnosti Hrvatskoj su nepoznate.