Nokije 3.2 i 4.2 dolaze sa kamera pro aplikacijom te podrškom za RAW DNG datoteke

Nokia Mobile je na ovogodišnjem MWC-u predstavila nove članove svoje obitelji u srednjoj klasi – Nokiju  3.2 i Nokiju 4.2. Dva zanimljiva uređaja koji dolaze s lijepim dizajnom, ok specifikacijama te Androidom 9 Pie kao članovi  Android One programa. Oba uređaja dolaze i sa novom kamera pro aplikacijom koja podržava RAW DNG datoteke.

Nova aplikacija za kameru dolazi s prečicom koja se nalazi lijevo od okidača i otvara pop-up izbornik s nekim značajkama koje olakšavaju navigaciju u aplikaciji kamera. Dublji zaron u postavke također je otkrio podršku za RAW DNG datoteke na 3.2 i 4.2 uređajima, nešto što mi se čini izvrsnim. Sada čak i korisnici niže klase uređaja mogu izvesti datoteke i urediti ih kako žele, da izvuku maksimum iz kamere. Postavke na uređaju Nokia 4.2 sadržavale su i stvari kao što su “low light mode”, “tripartitni algoritmi (HDR i više)” i “dubina”.

Na sajmu Stipe i Marin nisu bili u mogućnosti testirati te nove značajke, izvesti fotografije i vidjeti što je točno sve i kakva je razlika u tome kad nešto uključite ili isključite, ali to čemu učiniti kada uređaji stignu na testiranje.

Što se tiče dostupnosti ovih mogućnosti za druge Nokia uređaje, službena izjava HMD-a je da oni razvijaju aplikaciju za kameru u iteracijama i uvijek nastoje donijeti značajke širom portfelja. To znači da ne znamo hoće li i kada neki drugi uređaji, osim Nokia 3.2, 4.2 i 9, PureView, podržavati izvoz RAW DNG datoteka ili način rada Pro.