Ion Mini je Nokia smartfon iz 2013 koji je pokretao Android JellyBean

Evo jedan mobitel koji stiže iz ne tako daleke prošlosti Nokije. Evgeny Kozlov, inače marketinški direktor tvrtke Httpool Russia, objavio je na twotteru fotografije malenog prototipa kojeg je Nokia otkazala još 2013. godine. Uređaj je radio na Androidu 4.3 JellyBean i bio je eventualan plan B ukoliko bi cijeli posao s Microsoftom propao. Znamo dobro kako je ta priča završila a jedino što smo od Androida vidjeli je bila serija X Nokia uređaja, predstavljena početkom 2014. godine koji su vrtili ASOP verziju Androida. Drugi put prema Androidu je bio Nokia N1 tablet koji je na kraju postao temelj za vraćanje Nokije na tržište smartfona.

Uglavnom, ovaj uređaj je imao kodno ime Ion Mini i tijelo mu je bilo od metala, izuzev donjeg crnog bloka plastike u kojem je vjerojatno smješten gigantski zvučnik?. Dizajn uređaja je temeljen na Nokiji N9 kao i većina uređaja toga doba (Lumia 800, 900, 920…) a neke elemente Nokije N9 nalazimo i u novijim Nokia uređajima. Tada se već Nokia odlučila za Snapdragon a serija procesora 400 se onomad koristila za uređaje srednje klase. Ion nije imao veliki zaslon, premda je to mogao da nije bilo zvučnika ispod, no uređaj je očito bio namijenjen za one koji vole smartfone manjih dimenzija. Dapače, onda je to još i bilo u modi.

Zanimljivo je da je Nokia već tada koristila Z Launcher, odnosno launcher temeljen na gestama. Taj launcher je izgledao izvrsno a jednako dobro bi izgledao i na današnjim Nokia smartfonima. Dapače, istaknuo bi ih u Android One svijetu.

Lijepo je vidjeti prototipove i zamišljati koliko je Nokia mogla postići da se odlučila otvoriti prema sustavima. Isto tako je lijepo zamišljati koliko još interesantnih prototipova leži negdje u ladicama diljem Nokia ili nekih drugih ureda.