Na Nokiju 8.1 možete instalirati Android Q Beta verziju *DOPUNA*

Google je na godišnjoj Google I/O konferenciji najavio da su proširili Android Q betu na više uređaja, točnije na 21 uređaj od 13 proizvođača, uključujući i HMD-ovu Nokiju 8.1.

Riječ je o “developer preview” verziji koja je namijenjena programerima za pravovremeno testiranje aplikacija za novu verziju Androida. Isto tako, napredni korisnici Android uređaja često se upuštaju u testiranje “developer preview” verzija Androida. HMD-ov direktor proizvoda Juho Sarvikas na Twitteru je najavio dostupnost Androida Q (beta) za Nokiju 8.1. Za instalaciju potrebno je registrirati uređaj na Nokia Mobile portalu za programere i pratiti upute. Instalacija nije OTA, nego je potrebno putem računala instalirati betu na uređaj. Prije instaliranja pročitajte uvjete korištenja.

 

Nokia Mobile također je na Community Forumu objavila sve poznato probleme s testnom verzijom Androida i ima ih popriličan broj, što uključuje nedostatak ikone za kameru, navigacija gestama nije do kraja integrirana, problemi sa SMS-om i MicroSD karticom, senzorom otiska prsta i tako dalje. Cijelu listu možete pronaći ovdje.

Riječ je o dosta ranoj verziji Androida Q s popriličnim brojem problema pa savjetujemo da pričekate sljedeću verziju bete Androida Q prije instalacije. Eksperimentiranje s primarnim uređajima nije preporučljiva i sam HMD odriče se svih odgovornosti tijekom procesa instaliranja bete.


Dopuna: Nokia Mobile omogućila je povratak na prethodnu stabilnu verziju Androida, tj. Android 9 Pie. Postupak je sličan kao i instalacija Android Q-a, a paket za instalaciju može se pronaći na Nokia Mobile portalu za programere.