Podatci s Nokia uređaja će biti pohranjeni na serverima u Finskoj

Proizvođač Nokia uređaja, HMD Global, danas je službeno najavio da će se podatci prikupljeni s Nokia uređaja preseliti sa servera u Singapuru na servere smještene u Europi, preciznije Finskoj. HMD pohranjuje podatke o aktivaciji uređaja te još neke druge podatke o korištenju uređaja, a ukoliko ih želite izbrisati, kliknite link.

HMD će cijeli proces obaviti u suradnji s konzultantskom tvrtkom CGI te Google Cloudom koji će osigurati sigurno korištenje telemetrije koje Nokia uređaji šalju. Prvi uređaji koji će podatke slati u Finsku će biti Nokia 4.2, 3.2 i 2.2, a ostatak Nokia uređaja bi trebao početi slati podatke s nadogradnjom na Android Q. Naravno, ovo ne znači da će svi uređaji dobiti Android Q, a ostaje pitanje kada smartfoni iz 2017. godine i hoće li uopće slati svoje podatke na servere u Finskoj. Premda je slanje telemetrije uobičajena stvar, a podatci se koriste kako bi proizvođač znao kako funkcioniraju njegovi uređaji, HMD je imao problem nedavno kada su Nokia 7 Plus uređaji iz Norveške greškom poslali podatke u Kinu. Cijela stvar je brzo popravljena, a HMD je naknadno bolje objasnio zašto mu podatci trebaju.

Međutim, kako se trgovinski rat Kine i Amerike pojačava, prebacivanje servera iz Singapura u Finsku je odličan marketinški potez. Ovako je HMD izbjegao potencijalne probleme ukoliko Kina odluči u potpunosti blokirati strane tvrtke. Također, HMD je počeo novu kampanju u kojoj sve više promovira finske korijene Nokia branda pa je jače vezivanje s Finskom poželjno.

 

HMD Global